Prima pagină » Știri externe » Comisia Europeană cere Ungariei să aplice accize pentru palincă

Comisia Europeană cere Ungariei să aplice accize pentru palincă

Comisia Europeană cere Ungariei să aplice accize pentru palincă
Comisia Europeană cere Ungariei modificarea unei legi care scutește băuturile distilate din fructe, respectiv palinca, de la plata accizelor și a trimis totodată un avertisment oficial referitor la taxele din telecomunicații și retail, precum și la acordarea de bonuri de masă.

Comisia Europeană cere Ungariei modificarea unei legi care scutește băuturile distilate din fructe, respectiv palinca, de la plata accizelor și a trimis totodată un avertisment oficial referitor la taxele din telecomunicații și retail, precum și la acordarea de bonuri de masă, relatează Portfoliu.

Ungaria scutește palinca de accize atunci când este produsă în gospodării sau în distilerii de uz personal, în cantitate de maxim 50 de litri pe an.

Accizele pentru alcool sunt prevăzute într-o directivă a Uniunii Europene. Potrivit acestei directive, Ungaria poate acorda o reducere de 50% din nivelul normal al accizei în cazul palincăi produse de distileriile de uz personal, în cantitate de maxim 50 de litri pe an.

Într-un comunicat al CE se arată că legislația ungară care scutește integral micii producători de plata accizei încalcă prevederile directivei europene.

Solicitarea CE, o opinie motivată, este a doua etapă a unei proceduri de infringement în trei pași. Dacă legislația nu va fi modificată în termen de două luni, Comisia se va adresa Curții Europene de Justiție.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pe de altă parte că CE a trimis un prim avertisment oficial Ungariei, prin intermediul unei scrisori, pe tema taxelor din sectorul telecomunicațiilor și cel de retail, dar și a bonurilor de masă, în cadrul unei alte proceduri de infringement.

CE cere informații suplimentare din partea autorităților ungare, care trebuie să se conformeze în termen de două luni. În caz contrar, CE va trece la etapa următoare, a unei opinii motivate.

Purtătorul de cuvânt a precizat că în 2010 CE a primit plângeri din partea unor companii internaționale din Ungaria, referitoare la taxele speciale introduse în sectorul telecomunicațiilor și cel de retail.

Citește și