Guvernul german a convenit să subscrie datoriile landurilor, acceptând astfel o formă de distribuire a „poverii financiare” pe care cancelarul Angela Merkel o respinge ca soluție la criza din zona euro, transmite Bloomberg.
Guvernul federal și landurile germane au planificat prima emisiune comună de obligațiuni pentru anul viitor, a anunțat Executivul de la Berlin.
Înăsprirea reglementărilor UE privind echilibrarea bugetului a determinat cele 16 landuri să preseze guvernul pentru o soluție, pentru a preveni depășirea deficitului limitat prin constituție.
Guvernul Merkel a cedat în negocierile cu opoziția, care controlează camera superioară a parlamentului, cel mai probabil pentru a facilita ratificarea pactului fiscal al UE.
Ministrul Finanțelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat că acordul intern nu reprezintă un semnal că Germania ar fi pregătită să-și asume responsabilități similare pentru zona euro.
Citește și „ÎNTÂLNIREA SECRETĂ” a celor mai puternici patru lideri din UE: care este PLANUL pentru salvarea Uniunii. PLUS: De ce nu vrea Merkel să ajute băncile spaniole
Finanțarea în comun a celor 17 state ale eurozonei nu are sens din moment ce bugetele sunt stabilite de guvernele naționale, a declarat Schaeuble duminică seara, la postul de televiziune ZDF.
„Cât timp guvernele naționale iau deciziile, tot ele trebuie să fie răspunzătoare. Dacă poți cheltui bani în contul meu, nu vei fi chibzuit”, a afirmat oficialul german.
Bavaria, unul dintre cele mai bogate landuri germane și „domiciliul” BMW și Audi, a utilizat un argument similar în încercarea de a se opune finanțării în comun a landurilor și guvernului federal. Oficialii bavarezi au arătat că așa-numitele „Deutschland bonds” vor deteriora disciplina fiscală.
Pe lângă acceptarea obligațiunilor comune, coaliția care susține Cabinetul Merkel a acceptat să acorde un ajutor federal de 580 milioane euro guvernelor locale și să transfere 75 milioane euro pe an pentru programul de creșă „day care”, plus o sumă nespecificată pentru îngrijirea bătrânilor.