Creșterea nivelului oceanului amenință coasta atlantică a Statelor Unite – STUDIU

Creșterea nivelului oceanului amenință coasta atlantică a Statelor Unite - STUDIU
Publicat: 25/06/2012, 12:11
Actualizat: 25/06/2012, 12:14

Nivelul oceanului în dreptul unei porțiuni a coastei atlantice a Statelor Unite pe care se află orașe ca New York și Boston crește de până la patru ori mai rapid decât media mondială, potrivit unui studiu publicat duminică de revista Nature Climate Change, relatează AFP.

Acest fenomen, aflat în legătură cu modificările climatice, sporește riscul de inundare a uneia dintre cele mai dens populate zone de coastă și amenință biodiversitatea zonelor umede, potrivit acestui studiu al Centrului american de Supraveghere Geologică USGS.

Aceste concluzii sunt publicate în contextul în care experți din cadrul Consiliului Național american pentru Cercetare au apreciat vineri că o creștere a nivelului mării din cauza încălzirii climatice ar putea să se dovedească de două până la trei ori mai importantă în acest secol decât s-a prevăzut anterior.

Începând din 1990, de-a lungul unei fâșii de aproximativ 1.000 de kilometri a coastei atlantice a Statelor Unite, analizată în articolul din Nature Climate Change, nivelul mării a crescut cu 2 până la 3,7 milimetri pe an. La nivel mondial, creșterea se situează între 0,6 și 1 milimetru, precizează studiul, bazat pe relevee de maree.

În cazul în care încălzirea continuă, nivelul mării în această zonă a coastei atlantice ar putea crește până în 2100 cu 30 de centimetri peste creșterea medie de 1 metru la nivel mondial, avansată de către proiecțiile cercetătorilor.

Particularitatea acestei zone de coastă ar proveni de la modelul climatic aflat la baza proiecțiilor, a declarat pentru AFP oceanografa Kara Doran de la USGS.

„În momentul în care apa dulce care provine de la topirea calotei glaciare din Groenlanda ajunge în Oceanul Atlantic, ea perturbă circulația curenților, care sunt încetiniți”, a precizat ea. Această încetinire a curentului Gulf Stream antrenează o creștere a nivelului mării de-a lungul coastei, un fenomen deosebit de pronunțat având loc acolo unde curentul se îndreaptă către larg, a adăugat Doran.

„Creșteri extrem de importante ale nivelului mării, care se petrec poate o dată sau de două ori pe an, iarna sau în cursul furtunilor tropicale, riscă se se repete mai des”, este de părere Doran, consecința fiind o erodare sporită a plajelor și multiplicarea inundațiilor.

În 2007, Grupul Experților ONU în Climat (GIEC) a prognozat o creștere a nivelului oceanelor de până la 59 de centimetri până în 2100. Aceasta reprezintă o amenințare importantă pentru numeroase state insulare mici. De atunci, studiile au revizuit această valoare în creștere, cu până la un metru, din cauza unui rol considerat important al topirii ghețarilor din Arctica.

Într-un studiu publicat în Nature Climate Change, cercetători europeni privesc dincolo de 2100. Potrivit calculelor, o creștere a temperaturilor cu 2°C ar provoca, în 2300, o creștere cu 2,7 metri față de nivelul actual. Limitarea încălzirii la doar 1,5°C ar produce o creștere a nivelelor oceanelor cu 1,5 metri.

Obiectivul actual al comunității internaționale este să limiteze încălzirea globală la mai puțin de 2°C față de perioada preindustrială, știind că temperatura globală a crescut deja cu aproape 1°C.

„Dat fiind timpul necesar ca ghețarii și masele de apă să reacționeze la încălzire, emisiunile noastre actuale (de gaze poluante) vor fi determinante pentru nivelele mărilor în secolele următoare”, subliniază Michiel Schaeffer, autorul studiului, un cercetător la Universitatea Wageningen din Olanda.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Maghiarii ne salvează. Moment ISTORIC. Ajutor nesperat din partea Ungariei
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Inteligența artificială ar putea să detecteze osteoporoza în stadii incipiente
×