Prima pagină » Știri politice » Cât mai rămâne Năstase membru PSD. „Nu putem să-l uităm. Și Mihai Viteazul a fost trădat de anturaj, dar a rămas în istorie”. VIDEO

Cât mai rămâne Năstase membru PSD. „Nu putem să-l uităm. Și Mihai Viteazul a fost trădat de anturaj, dar a rămas în istorie”. VIDEO

Soarta lui Adrian Năstase analizată de colegii de partid

Mai este sau nu Adrian Năstase membru PSD? Aceasta este decizia pe care trebuie să o ia în următoarele zile liderii PSD. Până în acest moment ei se feresc să răspundă tranșant la această întrebare. Victor Ponta a evitat în ultimele zile să spună care este statutul lui Adrian Năstase în partid, subliniind că o decizie va fi luată după ședința Biroului Permanent Național. „Când ne vom întâlni la partid, vă vom anunța ce am făcut în cazul Adrian Năstase”, a declarat, pentru gândul, Victor Ponta. Parlamentarii PSD, dar și lideri marcanți fac scut în jurul lui Năstase. „Trebuie să lovim într-un om căzut, ce bucurie este asta? Decizia să o ia Dragnea și Ponta”, a spus unul dintre vicepreședinții PSD. „Nu cred că se va lua decizia excluderii. Oricum va fi la penitenciar, nu cred că îi vom mai da noi o lovitură. Nu văd care ar fi rostul”, a adăugat un alt vicepreședinte social-democrat.

Potrivit Statutului partidului, adoptat în 2010, la articolul 23 litera b se prevede că nu pot fi membri ai PSD „persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetățenești sau, prin Constituție sau lege”. Dacă Statutul s-ar aplica, Adrian Năstase, condamnat în dosarul „Trofeul Calității” la doi ani de închisoare cu executare nu ar mai putea fi membru PSD.

Prima reacție a partidului a fost că PSD nu se disociază de Adrian Năstase, crede în nevinovăția acestuia și îl consideră un simbol al partidului. Acesta este mesajul central transmis de liderii social-democrați după ce fostul premier a fost condamnat în „Trofeul Calității”. Deși inițial s-au ferit să comenteze decizia judecătorilor, social-democrații au început să spună deschis că nu sunt de acord cu hotârârea luată în dosarul Năstase. Scutul făcut de PSD în jurul lui Adrian Năstase a devenit mai puternic după ce fostul premier a încercat să se sinucidă.

Tonul a fost dat de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care a citit mesajul central al partidului. Din funcția de premier, Victor Ponta a făcut un pas în lateral, spunând că nu poate comenta deciziile instanțelor. A precizat că sunt alți lideri ai PSD care pot lua atitudine, dacă el nu o poate face din funcția pe care o are.

Radu Mazăre: „Mi-e milă de el, mi se rupe sufletul! Sunteți zdraveni la cap, pentru ce a fost condamnat?”

Președintele PSD Constanța, Radu Mazăre, a declarat, pentru gândul, că îi „este milă de fostul premier” și că știe prin ce trece acesta deoarece și el este hărțuit de justiție.

„Mie mi se rupe sufletul de el pentru că eu știu prin ce trece. Mi se pare că este victima unui sistem, cum era sistemul comunist, îl condamnăm ca să dăm un exemplu. Dacă nu sunt probe directe, nu este prejudiciu, este o bătaie de joc să târâi prin instanță un prim-ministru pentru două geamuri și trei afișe și să-l mai condamni și la pușcărie. Să bagi un prim-ministru la pușcărie pentru două termopane sau trei afișe când nu există prejudiciu nu este normal”, a fost poziția lui Mazăre.

Pentru el Adrian Năstase rămâne un simbol al PSD, care a avut însă de suferit din cauza președintelui Traian Băsescu. „Parcă îl acuza Băsescu că fuge cu două miliarde în valize și văd că l-au condamnat pentru trei afișe. Sunt zdraveni la cap? Nu-l acuza Chioru că a furat două miliarde și văd că l-au condamnat pentru trei afișe fără prejudiciu și fără probe. Și comuniștii au băgat la pușcărie foști prim-miniștri. Sistemul lui Băsescu și cu Morar ținut acolo șapte ani respectă drepturi?”, a fost pledoaria lui Mazăre pentru Adrian Năstase.

El a subliniat că până acum s-a ferit să comenteze deciziile instanțelor, dar a ajuns la o concluzie după douăzeci de ani: „sunt anumite fire transpartinice, sunt ordine care se dau și se dau în toate domeniile de servicii, prin servicii”.

Toni Greblă, senator PSD: „Și Mihai Viteazul a fost trădat de anturaj”

Membru al Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă spune că, dacă ar fi președinte, l-ar grația pe Adrian Năstase. Mai mult, luat de valul argumentației, Greblă i-a reproșat, în context, și Regelui Mihai I faptul că nu i-a comutat pedeapsa mareșalului Antonescu în închisoare pe viață.

Senatorul PSD a declarat că nu se pune problema excluderii fostului premier din partid, dar din cauza deciziei judecătorilor va avea interdicție de a mai deține funcții și demnități.

„Este evident că nu va rămâne președinte al Consiliului Național al PSD”, a precizat Greblă.

Adrian Năstase rămâne însă un simbol, care însă a fost trădat de cei din jur.

„Mihai Viteazul a fost trădat și oferit armatei austro-ungare de propria pază. De atunci am început să ne omorâm conducătorii. Mihai Viteazul a rămas în istorie cu toată trădarea la care a fost supus de anturajul său. Și Adrian Năstase are merite în istorie incontestabile într-o evoluție democratică a societății. Există niște relații omenești, prietenii adevărați sunt cei care sunt alături de tine când ești la necaz. La bucurie, alături de domnul Năstase erau zeci de mii de oameni din care mare parte lepre. Nu putem să-l uităm, nu putem uita istoria partidului și a țării. A jucat un rol important pentru țară, am intrat în NATO în timpul guvernării lui, s-au făcut pregătirile pentru integrarea în UE”, a spus, pentru gândul, Toni Greblă.

El a spus că se putea alege o altă soluție pentru Adrian Năstase, dar poporul român este adeptul soluțiilor radicale.

„Helmut Kohl a avut și el dificultăți la finalul mandatului și s-au găsit alte soluții pentru a aplana acel conflict. Noi suntem adepții soluțiilor radicale. Strauss Kahn a fost acuzat și încarcerat o perioadă de timp în SUA, la fel s-a găsit o soluție care are și o parte umană. Numai noi avem tendința de a omorî sau a umili conducătorii indiferent cât au fost de buni”, a adăugat Greblă.

Senatorul PSD susține că nu trebuie ca prin pedeapsa aplicată să-i fie cauzate lui Adrian Năstase suferințe psihice inutile.

„Nu am răbdare zece zile până starea de sănătate îi permite să meargă într-un loc de detenție fără să-i pună în pericol sănătatea. Dacă se întâmplă, Doamne ferește, ceva cine răspunde și juridic și moral?”, a menționat Greblă.

Cătălin Voicu: „Momentul este extrem de greu și nu îl puteți înțelege niciodată”

Condamnat la închisoare cu executare într-un alt dosar, senatorul PSD Cătălin Voicu spune că nu se poate disocia de fostul premier Adrian Năstase.

„Cred în nevinovăța domnului Năstase și gestul domnului Năstase pentru mine este un gest de mare onoare. Cred că de fapt este atitudinea unui om revoltat pentru marea nedreptate care i se face”, a declarat pentru gândul Cătălin Voicu.

El a precizat că nu poate fi acuzat un om, care a condus România, pentru niște pliante sau materiale de campanie.

„Am tot dreptul să cred cum a fost pornit, desfășurat acest proces, am tot dreptul să cred în interiorul sufletului meu și nu numai că procesul este unul pur politic, neavând nicio substanță”, a adăugat Voicu.

Senatorul i-a criticat pe colegii din PSD care au ajuns miniștri datorită lui Adrian Năstase, iar acum se ascund de presă.

„Vi s-ar părea normal ca cineva din PSD să spună că se disociază de Adrian Năstase? Cum te poți disocia de cel care a pus virgula în cariera multora, care acum care nu se disociază formal, dar care acum se ascund de presă. Oameni care au fost puși miniștri, crescuți din nimic, au fost creați de Adrian Năstase”, a fost mesajul lui Cătălin Voicu.

Acesta a povestit că s-a dus singur la „organul de încarcerare” pentru a evita spectacolul mediatic.

Senatorul PSD nu are încrede în justiție, pe care o acuză că s-a orientat într-o singură direcție.

„Deși sunt cazurile de mare corupție, chestiuni în care se vorbesc de sute de milioane, miliarde, cazurile băieților deștepți, cazurile din energie, de o gravitate fără margini și îl arestezi pe Adrian Năstase și vrei să îl încarcerezi pentru niște pliante? Îmi insultă inteligența acuzațiile aduse lui Adrian Năstase și nu trebuie să fi foarte inteligent”, a subliniat Voicu.

El a spus că structura sa de militar l-a făcut să fie mai puternic, dar că în acele momente s-a gândit la familie și la cei din jurul său.

„Momentul este extrem de greu și nu îl puteți înțelege niciodată. În momentele acelea te gândești la cei dragi, la familie, la copii. Te gândești la poziția în care sunt puși acești oameni. Te gândești că pe acești copii poți să-i umilești să-i trimiți la Rahova, eu niciodată nu am permis soției mele să vină copiii la mine, le-aș fi creat o problemă în procesul de învățământ dincolo de trauma pe care au avut-o”, a declarat, pentru gândul, Cătălin Voicu.

Florin Iordache: „Adrian Năstase va câștiga la CEDO”

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a spus că este alături de fostul premier și că PSD nu se poate disocia de acesta.

„Cred în nevinovăția lui Adrian Năstase, este o hotărâre judecătoreacă care va fi atacată și va avea câștig de cauză la CEDO. Adrian Năstase a fost și rămâne un simbol pentru PSD”, a declarat, pentru gândul, Iordache.

În privința viitorului lui Năstase în PSD, Iordache a precizat că discuția va avea loc în cadrul structurilor de conducere.

„Năstase nu mai poate rămâne președinte al Consiliului Național”, a adăugat social-democrat.

În sprijinul lui Adrian Năstase s-au mai pronunțat și vicepreședinții Ecaterina Andronescu și Marian Vanghelie.
„Jocul politic nu are limite. Nu așa se rezolvă problemele în România. Decizia de condamnare este rezultatul jocului politic murdar. Nu mai există limite. Este un joc politic, n-am cum să nu fiu atent și înspăimântat în ce direcție o iau lucrurile în România. Trăim niște momente dramatice pentru România mă refer la ce se întâmplă în justiția din România”, a declarat Vanghelie.

SCUTUL PSD

Nu este pentru prima dată când social-democrații fac scut în jurul unui coleg de-al lor care are probleme cu justiția. În 1997, o mare parte a conducerii PSD, în frunte cu Adrian Năstase, s-a deplasat la Parchet pentru a-l susține pe Gabriel Bivolaru. În 2002, Bivolaru a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

În februarie 2011, conducerea PSD s-a dus la Pitești, și de pe scările organizației județene, și-a manifestat sprijinul pentru președintele Consiliuliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu, după ce s-a aflat că acesta va fi arestat pentru 29 de zile. La Pitești s-au aflat atunci Victor Ponta, Adrian Năstase, Marian Vanghelie și Titus Corlățean, actualul ministru al Justiției.