Cu toate că instituțiile publice sunt obligate, prin legislație, încă de acum doi ani, să colecteze selectiv deșeurile, multe dintre ele ignoră acest lucru. Observația a fost făcută de Sulfina Barbu, președintele Comisiei de Administrație Publică, Amenajarea Teritorului și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, în contexulconferinței Viitorul Mediului, organizată de gandul.info.
„De șase-șapte luni nu a mai avut loc nici o întrunire pentru a vedea care sunt efectele acestei legi. Sper să crească colectarea selectivă a deșeurilor și valorificarea lor”, a declarat Sulfina Barbu. Legea privind colectarea selectivă a deșeurilor a fost aprobată în 2010 și urmărește creșterea gradului de reciclare și de valorificare a deșeurilor colectate selectiv. Un alt obiectiv al legii îl reprezintă creșterea gradului de informare și de conștientizare, precum și educarea funcționarilor publici, a angajaților și a cetățenilor cu privire la colectarea selectivă și managementul deșeurilor.
Pe de altă parte, Barbu a spus că la nivelul Uniunii Europene se estimează că până în anul 2020 vor putea fi create 20 de milioane de locuri de muncă în domeniul ecologiei, iar autoritățile române trebuie să analizeze câte din acestea ar putea fi înființate în România în perioada următoare.
Cu același prilej, Sulfina Barbu a mai avertizat că România nu a reușit încă să transpună în legislație întreg pachetul de directive europene din domeniul energiei și climei adoptat în 2009 la nivelul Uniunii Europene.