Premierul italian Mario Monti s-a declarat vineri dimineața „mulțumit” de acordul la care s-a ajuns în cadrul summitului european de la Bruxelles, care, în opinia sa, este „foarte important pentru viitorul Uniunii Europene (UE) și zonei euro”, informează Mediafax, citând AFP.
Potrivit lui Monti, „satisfacția Italiei este dublă”, atât în privința „conținutului” acordului, cât și pentru „stimularea procesului”, în urma blocării adoptării pactului de creștere economică până la obținerea, în cursul nopții de joi spre vineri, a unor măsuri de urgență pentru țările aflate în dificultate financiară.
Șeful Guvernului italian a recunoscut că negocierile cu partenerii săi europeni au traversat „un moment foarte dificil”. „A existat un pic de tensiune”, dar „a fost utilă”, a apreciat el.
„Chiar dacă ne recunoșteam în pactul de creștere economică, Italia a prezentat o rezervă și a împiedicat adoptarea imediată a pactului de creștere economică, lucru pe care l-a făcut, ulterior, și Spania”, a explicat el.
Într-un final, această condiționare dură a condus la „măsuri mulțumitoare pentru stabilizarea zonei euro”, a continuat Monti.
El a citat o măsură susținută de Spania, și anume „recapitalizarea directă a băncilor prin fonduri europene, fără să treacă prin bugetele de stat”.
„La cererea Italiei, după o lungă negociere, a fost introdus un paragraf atât în declarația privind mecanismele de stabilizare a piețelor, cât și în pactul de stabilitate cu privire la statele care respectă recomandările făcute țărilor lor”, dar care, cu toate acestea, întâmpină dificultăți în a se finanța de pe piețe din cauza dobânzilor prohibitive, a precizat Monti.
„Este cazul Italiei în acest moment”, a subliniat el, dând asigurări că Roma nu intenționează să recurgă la aceste mecanisme, pentru moment. Italia „s-a bătut pentru aceste măsuri, dar nu intenționează, pentru moment, să beneficieze de ele”, a insistat Monti.
Premierul italian a mai precizat că „țările care vor vrea să beneficieze de aceste intervenții în vederea stabilizării vor trebui să le ceară dar, dacă îndeplinesc aceste condiții, ele nu vor fi nevoite să se supună unui program specific; ele vor trebui să semneze un memorandum, dar nu va exista nicio Troikă; vor trebui pur și simplu să continue să respecte deciziile pe care le respectă deja”.