Premierul Victor Ponta a declarat, la Bruxelles, că îl va informa pe președintele Traian Băsescu despre concluziile reuniunii Consiliului European și că se va adresa Parlamentului, luni sau marți, într-o sesiune extraordinară, pe această temă.
„Am luat decizia de a ruga și a solicita Parlamentului ca, săptămâna viitoare, poate chiar luni sau marți, într-o sesiune extraordinară, să îmi permită să mă adresez Parlamentului pentru a prezenta concluziile acestei reuniuni și pentru a începe împreună o colaborare Guvern-Parlament, să luăm măsurile legislative și administrative necesare pentru a putea beneficia de Pactul de creștere economică aprobat la nivelul UE. Îl voi informa pe președintele României asupra tuturor problemelor discutate și cred că am reprezentat cât am putut de bine România la aceste discuții, iar rezultatele acestui Consiliu European pentru România sunt pozitive și mult mai bune poate decât am fi crezut la începutul discuțiilor”, a spus Ponta.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că grupurile USL au solicitat convocarea sesiunii extraordinare pentru adresarea unui mesaj din partea premierului Victor Ponta, dar și pentru corectarea legii votului uninominal.
„Marți, la 10.00 dimineața, cerem plen reunit pentru informarea primului ministru cu privire la sesiunea Consiliului European, cu mandatul dat de Parlament, iar marți după-amiază, de la ora 16.00, la Senat avem votul uninominal și să vedem decizia Curții Constituționale ce zice, pentru a o pune de acord”, a spus Sârbu.
La rândul său, liderul senatorilor PNL, Ovidiu Mario Oprea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că parlamentarii USL au semnat solicitarea pentru convocarea sesiunii extraordinare, urmând ca Birourile Permanente să stabilească ordinea de zi a reuniunii.
Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că este pentru prima dată după revoluție când un premier își asumă atribuții ale președintelui fără a avea mandat, el precizând că România este reprezentată nelegitim la Consiliul European.
Curtea Constituțională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că președintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de șef al statului, această atribuție putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.
După decizia de miercuri a Curții Constituționale, premierul Victor Ponta a declarat că va merge, „evident”, la Bruxelles, la Consiliul European.
Joi, premierul Victor Ponta a afirmat că a discutat, miercuri seară și joi dimineață cu președintele Traian Băsescu despre participarea la CE și că „rămăsese” să aibă o întâlnire cu șeful statului chiar la Bruxelles, adăugând că va încerca pe cale instituțională să rezolve conflictul.