O capsulă Soyuz cu trei astronauți la bord – care au petrecut șase luni pe Stația Spațială Internațională (ISS) – a aterizat cu bine, duminică, în stepele din Kazahstan, informează Reuters.
Capsula, care i-a avut la bord pe rusul Oleg Kononenko, americanul Don Pettit și Andre Kuipers, de la Agenția Spațială Europeană (ESA), a aterizat la ora 08.14 GMT.
Echipajul a părăsit ISS după 183 de zile petrecute pe orbită, timp în care și-au prezentat frecvent impresiile pe blog, dar și pe Twitter.
La sfârșitul lunii mai, echipajul a desprins de ISS capsula Dragon – primul vehicul spațial al unei companii private care a reușit să ajungă pe stație -, parte a unei misiuni de testare a acesteia. În această primă misiune cu rol demonstrativ, capsula Dragon, fără echipaj uman la bord, a livrat la bordul ISS 521 de kilograme de provizii – inclusiv alimente și material pentru laboratoarele științifice – și a readus pe Terra echipamente și diverse experimente științifice cu o greutate de 660 de kilograme.
Pe ISS au mai rămas, în prezent, astronauții ruși Ghenadi Padalka și Serghei Revin și americanul Joe Acaba.
Capsula Soyuz a aterizat la două zile după vehiculul spațial Shenzhou IX, al Agenției spațiale chineze, care a petrecut în spațiu 13 zile. Misiunea spațială Shenzhou IX a reușit prima conectare manuală de pe orbită efectuată vreodată de China și a marcat astfel o etapă crucială în programul de zboruri spațiale cu echipaje umane la bord, care va permite acestei țări să se înzestreze cu o stație spațială permanentă, ce va deveni funcțională în jurul anului 2020. De asemenea, printre cei trei „taikonauți” – numele sub care sunt cunoscuți astronauții chinezi – care au participat la această misiune, considerată cea mai ambițioasă din punct de vedere tehnic din istoria Chinei, s-a aflat și Liu Yang, prima chinezoaică care a ajuns în spațiu și care are toate șansele să devină o veritabilă eroină pentru cei 1,3 miliarde de compatrioți ai săi.
În prezent, după retragerea din circulație a navetelor americane, NASA depinde exclusiv de capsulele rusești Soyuz – care au trei locuri – pentru a-și trimite astonauții la bordul ISS și plătește Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.
În ceea ce privește misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo rusești Progress, europene (ATV) și japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată și care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.
ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participă 16 țări. Stația este ocupată în permanență, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spațiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.