Președintele Barclays Marcus Agius va demisiona, în urma scandalului privind manipularea Libor

Președintele Barclays Marcus Agius va demisiona, în urma scandalului privind manipularea Libor
Publicat: 02/07/2012, 12:30
Actualizat: 22/03/2019, 06:10

Președintele board-ului Barclays, Marcus Agius, urmează să demisioneze în fața presiunilor politice generate de investigația privind manipularea dobânzilor, care a condus la sancționarea băncii britanice cu 290 milioane lire sterline, potrivit unei surse apropiate situației, citată de Bloomberg, informează Mediafax.

Agius (65 de ani) este în funcție din ianuarie 2007. Anunțul privind demisia este așteptat încă de luni, potrivit sursei citate.

Președintele board-ului Barclays, a doua mare bancă britanică după active, este cel mai important director executiv care și-a oferit demisia în urma investigației internaționale privind suspiciuni că marile bănci au conpirat pentru manipularea Libor (London interbank offer rate), dobânda de referință de pe piața interbancară care servește drept indice global al dobânzilor.

Directorul general al Barclays, Robert „Bob” Diamond, este ținta presiunilor autorităților din Marea Britanie și Statele Unite, după ce investigația a dezvăluit că banca a „încercat în mod sistematic” să manipuleze dobânzile de referință la credite interbancare în dolari și euro pe piața londoneză.

„Politicienii vor interpreta asta (demisia lui Agius – n.r.) ca el încasând un glonț pentru Bob Diamond. Și-au dat seama că trebuie să facă ceva, iar Agius era președinte și în perioada neregulilor pentru care sunt sancționați. Va fi oare suficient?”, comentează pentru Bloomberg un analist al Mediobanca Londra.

Diamond și Agius sunt programați în următoarele zile la audieri în Comisia pentru Trezorerie din Parlamentul Marii Britanii. Guvernul britanic pregătește, separat, o dezbatere privind reforma dobânzii Libor, inclusiv introducerea unor sancțiuni de natură penală pentru cei care încalcă reglementările, a declarat un reprezentant al Trezoreriei britanice.

Premierul britanic David Cameron a cerut, la sfârșitul lunii iunie, asumarea responsabilității pentru nereguli „până la vârf”. Opoziția din Marea Britanie s-a alăturat de asemenea criticlor dure la adresa băncilor, liderul Partidului Laburist Ed Miliband solicitând o investigație amplă privind practicile industriei financiare.

Niciunul dintre acționarii importanți ai Barclays nu a cerut încă demisia CEO-ului Bob Diamond, pentru că, potrivit analiștilor, nu există un plan clar de succesiune. Astfel, investitorii se tem că demisia lui Diamond ar putea provoca o nouă depreciere abruptă a acțiunilor, după scăderea de 17% înregistrată de la mijlocul săptămânii trecute, când a fost anunțată sancțiunea de 290 milioane lire.

Diamond și cei mai importanți trei directori executivi ai Barclays au renunțat deja la bonusurile pentru anul acesta, în urma amenzilor.

Agius va fi înlocuit cel mai probabil de Michael Rake, președintele board-ului grupului telecom BT și director la Barclays din 2008, potrivit Sky News.

Contactați de Bloomberg, reprezentanții Barclays au refuzat să comenteze informațiile.

Indicele Libor este calculat de Asociația Bancherilor Britanici pe baza estimărilor zilnice a 18 bănci privind costurile împrumuturilor interbancare pe diverse perioade de timp, în diferite monede. Deoarece cifrele înaintate de bănci nu sunt bazate pe tranzacții reale, indicele poate fi manupulat de traderi.

Peste 10 bănci, inclusiv Citigroup, Royal Bank of Scotland și UBS, sunt anchetate de autorități din întreaga lume privind suspiciuni de conspirație pentru manipularea dobânzilor.

Traderii Barclays au participat în mai multe rânduri, în coordonare cu colegi de la cel puțin patru alte bănci, la încercări de a influența indicii de dobânzi, potrivit documentelor prezentate săptămâna trecută de CFTC și Departamentul Justiției din SUA și Autoritatea pentru Servicii Financiare din Marea Britanie.

Departamentul Justiției din SUA a început deja o anchetă penală privind tentative de manipulare a indicilor de dobânză, iar autoritățile britanice nu s-au hotărât încă dacă vor face același lucru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Meteorologii Accuweather anunță 11 zile de mega-caniculă și risc uriaș de radiații în România. Ce...
„Nu mai mâncați pepene verde!” MOTIVELE pentru care este contraindicat, potrivit experților în medicină
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6...
Grecia, dincolo de agitația turistică. Locurile în care te poți bucura de o vacanță unică
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forme ciudate au fost descoperite în atmosfera superioară a Pământului
×