Prima pagină » Știri externe » Cea mai înaltă clădire din Europa de Vest va fi inaugurată în această seară

Cea mai înaltă clădire din Europa de Vest va fi inaugurată în această seară

Cea mai înaltă clădire din Europa de Vest va fi inaugurată în această seară
Clădirea de birouri și apartamente de lux Shard, cel mai înalt zgârie-nori din Europa de Vest, va fi inaugurată joi seară la Londra, însă perspectivele economice ale grandiosului proiect sunt puse sub semnul întrebării de declinul puternic al pieței de birouri din capitala britanică.

Clădirea de birouri și apartamente de lux Shard, cel mai înalt zgârie-nori din Europa de Vest, va fi inaugurată joi seară la Londra, însă perspectivele economice ale grandiosului proiect sunt puse sub semnul întrebării de declinul puternic al pieței de birouri din capitala britanică.

Cu o înălțime de 310 metri și 72 de etaje, Shard va găzdui spații de birouri la etajele 4-28, un hotel de lux la următoarele 18, și 10 apartamente duplex la nivelurile superioare, potrivit The Guardian. Clădirea are 44 de lifturi, 11.000 de panouri din sticlă și o piscină la etajul 52, notează Bloomberg.

Costurile pentru construirea turnului sunt estimate la aproximativ 450 milioane de lire (560 milioane de euro), potrivit mai multor surse.

Shard va fi inaugurată joi seara printr-un show de lasere și reflectoare proiectate din vârful clădirii. La ceremonie vor participa Prințul Andrew, Duce de York, și Șeicul Hamad bin Jassen bin Jabor al-Thani, premier și ministru de externe al Qatarului. Coloana sonoră va fi asigurată de Orchestra Filarmonică din Londra.

Clădirea, cu formă prismatică, aduce a piramidă alungită, fiind proiectată de arhitectul italian Renzo Piano.

Shard este unul dintre cele mai controversate proiecte din Londra, din cauza mărimii clădirii, locației alese și acționariatului. Proiectul a fost dezvoltat de Sellar Property Group și Banca centrală din Qatar, extinzând prezența investitorilor din emirat pe piața imobiliară londoneză. Qatarul deține 95% din acțiunile companiei care administreazã Shard, după ce investitorul inițial, omul de afaceri Irvine Sellar, a avut nevoie de finanțare pentru a realiza construcția, în contextul crizei financiare din 2008-2009. Portofoliul londonez al Qatarului include și magazinul Harrods, noul sat olimpic, Chelsea Barracks, dar și părți ale districtului financiar Canary Wharf și grupul Chelsfield Partners, care deține fosta clădire a ambasadei SUA și Camden Market. Emiratul deține de asemenea participații importante în acționariatul Sainsbury’s, Barclays și London Stock Exchange.

Clădirea este criticată și din cauza exclusivității presupuse de luxul din interior și prețurile mari care se vehiculează în piață. Apartamentele duplex sunt evaluate la 30-50 milioane de lire sterline (37-62 milioane de euro) fiecare, iar singura „concesie” pentru publicul larg este galeria de observare de la ultimele patru etaje, deschisă vizitatorilor dispuși să plătească tichetul de 24,95 lire (31 de euro), tarif pentru adulți.

Totodată, criticii proiectului consideră că Shard nu este compatibilă urbanistic cu împrejurimile imediate sau cu profilul Londrei.

Galeria de la ultimele etaje poate fi vizitată începând de vineri dimineață, iar „chiriașii” vor începe să ocupe spațiile de birouri și de locuit începând de anul viitor.

În altă ordine de idei, clădirea se anunță greu de exploatat economic și monetizat în contextul declinului remarcat în ultimii ani pe piața birourilor din Londra.

Proprietarii Shard erau atât de optimiști în 2010 privind creșterea chiriilor în Londra încât au reziliat un contract cu Transport for London prin care compania municipală de metrou se angajase să închirieze aproximativ o treime din spațiile de birouri din clădire, potrivit Bloomberg.

Sellar Property și banca centrală din Qatar anticipau chirii de 70 de lire pe o suprafață de un picior pătrat (aproximativ 870 de euro pe metru pătrat), însă în prezent chiria medie din cartierul financiar City of London, în a cărui vecinătate se află Shard, este de numai 55 de lire pe picior pătrat (680 euro pe metru pătrat).

Shard este primul zgârie-nori finalizat dintr-o serie de cinci astfel de proiecte care vor crește spațile de birouri premium din vecinătatea sediului Băncii Angliei cu 350.000 metri pătrați.

Contracția industriei financiare britanice și criza datoriilor de stat din zona euro afectează grav piața imobiliară londoneză. Potrivit datelor brokerului imobiliar Drivers Jonas Deloitte, volumul de spații de birouri, noi sau renovate, închiriate anul trecut în Londra a atins minimul ultimilor 10 ani.

Analiștii consideră că cea mai bună strategie pentru administratorul Shard ar fi să reducă chiriile până în punctul în care va începe să „fure” clienți de la clădiri rivale.

Proiectul a fost dezvoltat timp de 12 ani de Irvine Sellar și finalizat datorită finanțării obținute în 2009 de la banca centrală din Qatar, care a facilitat astfel începerea lucrărilor de construcție.

Sellar a declarat recent că nu dorește un „chiriaș dominnat” și anticipează că întregul turn va fi închiriat până la finele anului 2014.

Marea Britanie a intrat în primul trimestru în cea de-a doua rundă de recesiune din ultimii trei ani.

Citește și