Prima pagină » Sănătate » Experții avertizează: insectele pot transmite o boală considerată „noua SIDA”

Experții avertizează: insectele pot transmite o boală considerată „noua SIDA”

Experții avertizează: insectele pot transmite o boală considerată
Insectele care se hrănesc cu sânge pot transmite omului maladia Chagas, denumită de experții americani "noua SIDA"

Insectele care se hrănesc cu sânge pot transmite boala Chagas, denumită de experții din domeniul sanitar „noua SIDA a Americii”.

Boala este transmisă de insectele din specia Triatome, care introduc un parazit, numit Trypanosoma, în sângele persoanei mușcate. Savanții au descoperit că „noua SIDA” se răspândește foarte ușor prin transfuziile de sânge sau chiar pe cale fetală, de la mamă la copil.

Acesta este și cazul unui băiat din statul Virginia, în vârstă de doi ani, care s-a născut cu această boală. Business Insider notează că acest copil ar fi primul caz din Statele Unite care a fost diagnosticat cu această afecțiune, în urma contaminării pe cale congenitală.

Copilul s-a născut în august 2010, după ce mama lui a emigrat în Statele Unite ale Americii din Bolivia. Micuțul a venit pe lume după 29 de săptămâni de sarcină. Acesta avea semne de icter și foarte mult lichid în jurul inimii și a plămânilor.

Pentru că medicii nu au știut că micuțul suferă de „noua SIDA a Americii”, i-au administrat antibiotice, deoarece credeau că nou-născutul suferă de o infecție cu bacteria sepsis, un microorganism care atacă sângele.

După două săptămâni de administrare a tratamentului, mama copilului le-a spus medicilor că aceasta a fost în Boiuvia atunci când a fost însărcinată și că a contactat boala Chagas. Atunci medicii i-au făcut nou-născutului analize de sânge și au observat că micuțul suferea de aceași afecțiune ca și mama lui. Imediat după depistarea ascestei infecții, medicii i-au administrat tratamentul corect, iar în 60 de zile copilul s-a vindecat, informează Business Insider.

Acesta reprezintă primul caz de copil care s-a născut cu „noua Sida a Americii”, dar estimările Centrului de Control al Bolilor și de prevenire arată că numărul copiilor care s-au născut cu boala Chagas variază între 65 și 638, numai în Stalele Unite ale Americii. Potrivit datelor, între 1 și 5 la sută dintre copiii care se nasc suferă de această afecțiune pe care o contactează încă din stadiul embrional.

Boala  este este greu de detectat și pot dura ani până ca simptomele să își facă apariția. Dacă infecția este depistată la timp, boala Chagas poate fi prevenită printr-un tratament de trei luni. Însă, din cauza perioadei îndelungate de incubație și a medicamentelor scumpe, ea rămâne, în multe situații, netratată.

Boala are două faze, una acută și alta severă. Simptomele precum constipația, durerile abdominale și problemele digestive apar în faza severă. Parazitul poate ajunge în cele din urmă la inimă, unde trăiește și se multiplică. 

Potrivit datelor statistice, în jur de 10 milioane de persoane din întreaga lume suferă de această boală. Cele mai multe cazuri se înregistrează în Bolivia, Mexic, Columbia și America Centrală. Business Insider mai scrie că în jur de 30.000 de persoane din Statele Unite suferă de „noua SIDA a Americii”.

Boala, care nu exista înainte decât în America Latina, s-a răspândit în SUA din pricina turismului și imigrației.

Citește și