Un bărbat despre care oficialii din Afganistan susțin că este taliban a împușcat o femeie acuzată de adulter, în fața unei mulțimi dintr-un sat din provincia Parwan, din apropiere de Kabul, relatează Reuters.
Bărbatul se apropie de femeie și o împușcă de cinci ori, de aproape, cu o pușcă automată, în timp ce mulțimea îl încurajează.
„Allah ne atrage atenția să nu cădem în adulter, pentru că este greșit. Este ordinul lui Allah ca ea să fie executată”, spune un bărbat.
Guvernatorul provinciei, Basir Salangi, a declarat că imaginile au fost filmate cu o săptămână în urmă, în satul Qimchok. Astfel de execuții publice, care acum sunt o raritate în Afganistan, erau o priveliște la ordinea zilei în timpul regimului taliban, din perioada 1996-2001.
Spectatorii execuției strigă „Trăiască mujahedinii afgani” (luptătorii islamiști), un nume pe care talibanii îl folosesc pentru ei înșiși.
Deși în Afganistan ordinea publică este asigurată de 130.000 de soldați străini și de 300.000 de militari și polițiști afgani, talibanii au reușit să recâștige din teritoriu.
Femeile din Afganistan și-au câștigat dreptul la educație, la vot și la muncă, după ce regimul taliban a fost îndepărtat de la putere prin intervenția SUA și a NATO. Totuși, în ultimul an violențele împotriva femeilor au crescut, în contextul în care guvernul condus de Hamid Karzai pare puțin interesat de drepturile femeilor.
Guvernatorul Salangi susține că doi lideri talibani au avut relații sexuale cu femeia executată în Parwan, fie prin viol, fie consimțit. Pentru a regla disputa dintre ei, cei doi talibani au decis să o tortureze și să o ucidă pe femeie. „Sunt infractori, criminali și, precum niște sălbatici, au ucis-o pe femeie”, a declarat guvernatorul.
La începutul acestei săptămâni, o femeie de 30 de ani și doi dintre copiii ei au fost decapitați de un bărbat despre care poliția spune că este soțul divorțat al femeii.
Aceste „crime de onoare” fac parte din tradiția Afganistanului. Mulți afgani apelează încă la tribunale talibane pentru a-și regla disputele, pentru că nu au încredere în guvern, pe care îl văd drept corupt. Tribunalele respective folosesc sharia (legea islamică), care dispune pedepse precum lapidări și execuții.