Prima pagină » Magazin » Angajații celebrelor studiouri Cinecitta din Roma au intrat în grevă

Angajații celebrelor studiouri Cinecitta din Roma au intrat în grevă

Zeci de angajați ai celebrelor studiouri de film Cinecitta din Roma au decis să intre în grevă pentru a-și proteja locurile de muncă tradiționale din această companie ce face parte din cultura națională italiană, a anunțat, luni, un lider sindical, citat de AFP.

„Zeci de muncitori și artizani trebuie să plece de aici pentru a merge să lucreze în altă parte, iar unele operațiuni vor fi încredințate unor societăți externe, dar noi nu înțelegem cum pot fi aceste proiecte sinonime cu dezvoltarea studiourilor Cinecitta”, a declarat Alberto Manzini, lider sindical în domeniul spectacole și comunicare în cadrul CGIL, cea mai mare confederație sindicală din Italia.

Compania Cinecitta Studio Spa, proprietara studiourilor, a prevăzut externalizarea mai multor activități, precum scenografia, post-producția și activitățile asociate parcului auto, provocând furia angajaților, care au obținut sprijinul liderilor politici de stânga.

„Nu ne putem imagina Cinecitta doar ca pe un loc de divertisment, este de neconceput să închizi ceva care face parte din cultura acestei țări”, a adăugat Alberto Manzini.

„Vom menține o ocupare simbolică a studiourilor, pentru că o adevărată grevă costă mult, și ne vom întâlni, marți, cu reprezentanții Ministerului Culturii, chiar dacă nu nutrim speranțe prea mari în legătură cu această întâlnire”, a declarat Manzini.

„Angajații de la Cinecitta ocupă studiourile pentru a atrage atenția opiniei publice asupra unei speculații ce neînțeles, care riscă să afecteze un sector important din cultura noastră și din economia noastră”, a afirmat Antonio Di Pietro, liderul partidului de opoziție Italia dei Valori (IDV).

Compania Cinecitta Studios Spa a confirmat că proiectul ei este dictat de evoluția industriei cinematografice, precizând însă faptul că nu intenționează să facă concedieri.

Mondializarea pieței impune, în locul unei „societăți integrate, care acoperă totalitatea serviciilor necesare” pentru realizarea unui film în aceste studiouri, „o organizație diferită de cea de producție, afirmă reprezentanții companiei italiene.

Studiourile cinematografice Cinecittà, situate într-un imens complex la numai câțiva kilometri de centrul istoric al Romei, au sărbătorit 75 de ani de existență în luna aprilie.

În „orașul cinematografiei” au fost realizate numeroase capodopere ale genului precum „La Dolce Vita” (1960), „Amarcord” (1973) și „Satyricon” (1969) de Federico Fellini.

În anii ’70, avântul luat de producțiile televizate și criza producțiilor cinematografice a pus capăt epocii de aur a studiourilor Cinecittà, care au intrat într-un con de umbră.

Privatizarea aproape totală a studiourilor, în 1997, a permis atragerea de noi contracte mari, printre care se numără și serialul de televiziune „Roma”.