Zece sfaturi pentru o vacanță fără griji în străinătate: recomandările Comisiei Europene

Zece sfaturi pentru o vacanță fără griji în străinătate: recomandările Comisiei Europene
Publicat: 16/07/2012, 15:22
Actualizat: 29/07/2014, 19:24

„Unde pot suna dacă îmi dispare copilul”, „cine mă poate ajuta în caz de urgență medicală”, „ce avantaje oferă cardul european de sănătate” sunt doar câteva dintre întrebările la care răspunde un ghid de călătoriepublicat de Reprezentanța din România a Comisiei Europene.

Cine mă poate ajuta în caz de urgență medicală?

Cei care intenționează să călătorească în UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția sunt sfătuiți să nu-și uite acasă cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Cardul – care este eliberat gratuit de către sistemul național de asigurări de sănătate – garantează accesul la îngrijiri medicale de urgență în aceleași condiții și cu aceleași costuri – tratamentul putând fi gratuit în anumite țări – valabile pentru persoanele asigurate din țara respectivă.

Un ghid practic privind modul de utilizare a cardului în cele 27 de țări ale UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția este în prezent disponibil ca aplicație pentru telefoane inteligente (smartphones).

Unde să sun în caz de urgență?

112 este numărul european unic pentru apeluri de urgență, disponibil oriunde în UE, de pe telefoane fixe și mobile, gratuit. 112 pune apelantul în legătură cu serviciile de urgență competente (poliția locală, serviciul de pompieri sau serviciile medicale) și este disponibil 24 de ore din 24.

112 este acum operațional în toate statele membre ale UE, pe lângă numerele pentru apeluri de urgență existente la nivel național (precum 999 sau 110). Danemarca, Finlanda, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România și Suedia au decis ca numărul 112 să devină unicul sau principalul lor număr național pentru apeluri de urgență. 112 poate fi apelat și în câteva țări din afara UE, precum Croația, Muntenegru și Turcia.

Călătoresc în afara Europei, dar țara mea nu are ambasadă sau consulat la destinație. Pe cine ar trebui să contactez dacă am nevoie de ajutor?

În calitate de cetățean al unui stat membru al UE, sunteți automat cetățean al Uniunii Europene și, prin urmare, aveți dreptul de a beneficia de asistența consulară în cazul în care vă aflați în afara UE, chiar dacă propria dumneavoastră țară nu este reprezentată.

Puteți merge să cereți ajutor la orice alt consulat sau ambasadă a unui stat membru al UE, de exemplu, în cazul în care sunteți arestat, aveți accident grav sau să pierdeți documente importante.

La cine să apelez în cazul în care copilul meu dispare?

Uniunea Europeană a convenit asupra unui număr de apel comun (116 000) pentru raportarea copiilor dispăruți oriunde în cele 27 de state membre ale UE. Dacă sunteți un părinte al cărui copil a dispărut, s-a pierdut sau a fugit, sau o persoană care deține informații cu privire la un copil care a dispărut, puteți suna la același număr, prin care veți intra în legătură cu o organizație cu experiență capabilă să acorde sprijin și asistență practică, fie că aceasta este de natură psihologică, juridică sau administrativă.

Ce dispoziții specifice se aplică cetățenilor care au dizabilități?

Legislația privind drepturile pasagerilor din UE prevede dispoziții prin care persoanele cu dizabilități și cele cu mobilitate redusă sunt protejate de discriminare la călătoria cu mijloace de transport aeriene sau feroviare și li se conferă dreptul de a avea același acces la mobilitate ca și ceilalți cetățeni.

Am achiziționat un pachet de servicii turistice, dar operatorul meu a dat faliment. Pot obține o rambursare?

Directiva privind pachetele de servicii pentru calatorii, vacanțe și circuite protejează consumatorii europeni care pleacă în vacanță și acoperă pachetele prestabilite de servicii de vacanță care combină cel puțin două dintre următoarele: transportul, cazarea, alte servicii turistice precum tururile de vizitare (incluse într-un preț unic).

Directiva oferă o protecție care include: informațiile din broșuri, dreptul de a rezilia fără a plăti despăgubiri, responsabilitatea pentru serviciile oferite – de exemplu pentru hotelurile necorespunzătoare standardelor – și protecția în cazul falimentului unei agenții de turism sau al unei companii aeriene.

Mi-a plăcut atât de mult vacanța încât mă gândesc să cumpăr un drept de folosință pe durată limitată în aceeași stațiune. Care sunt regulile?

Datorită noilor reglementări UE care se aplică în prezent, vânzătorii de drepturi de folosință pe durată limitată din toate cele 27 de state membre trebuie să furnizeze clienților informații detaliate într-un interval de timp adecvat, înainte ca beneficiarul să încheie un contract, inclusiv prețul care trebuie plătit, o descriere a produsului și perioada exactă și durata șederii la care clientul este îndreptățit în temeiul contractului. Aceste informații ar trebui să fie furnizate în limba clientului, dacă acesta dorește.

Cum aș putea să reduc tarifele telefonice pe durata călătoriei?

Noul regulament pentru serviciile de roaming a intrat în vigoare la 1 iulie 2012. Principala noutate este încadrarea tarifelor pentru internet pe mobil în roaming. Acesta este roaming pentru generația smartphone. Cu toate acestea, consumatorii ar trebui să aleagă cu grijă oferta de date.

De exemplu, 2 sau 3 euro pe zi pentru roaming de date nelimitat este o ofertă foarte bună, dar consumatorii plătesc fie că utilizează datele, fie că nu. Așadar, pentru cei care descarcă date în cantități mai mici, plafoanele tarifare reprezintă o plasă de siguranță. Prețurile pentru apeluri vocale și mesaje text au scăzut și ele – până la costuri mai mici decât cele interne obișnuite.

În ce condiții îmi pot lua animalul de companie în vacanță în UE?

Călătoria în UE cu animalul de companie este posibilă. Trebuie doar să țineți cont de câteva lucruri și anume să înscrieți în pașaportul animalului dumneavoastră de companie o vaccinare antirabică valabilă, atunci când călătoriți cu el într-o altă țară din UE.

Cu toate acestea, în cazul în care călătoriți în Irlanda, Finlanda, Malta sau Regatul Unit, animalul dumneavoastră de companie va trebui să suporte și un tratament antiparazitar. Aceste norme sunt aplicabile doar la câini, pisici și dihori domestici.

Pot aduce din străinătate lactate sau produse din carne?

Când vă întoarceți acasă din majoritatea țărilor din afara UE este ilegal să aduceți produse de carne sau lactate, indiferent dacă sunt pentru dumneavoastră sau cadouri pentru altcineva.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Modul în care Lidia Buble a aflat că este înșelată Ca orice femeie, rămâi șocată
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...