Premierul Victor Ponta a anunțat, în ședința de miercuri a Guvernului, că a trimis președinților celor două camere al Parlamentului o scrisoare în care propune convocarea unei sesiuni extraordinare în care să coreleze toate textele de legi privind referendumul cu decizia Curții Constituționale.
Curtea Constituțională a decis, marți, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituțională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Guvernul a atransmis un comunicat în care anunță că va respecta decizia Curții Constituționale în cazul Legii referendumului, precizând totodată că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislația privind referendumul cu decizia luată de Curte.
Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Mircea Dușa, a declarat însă pentru MEDIAFAX că referendumul din 29 iulie privind demiterea președintelui Traian Băsescu se va desfășura în baza Ordonanței de Guvern, și nu a inițiativei legislative asupra căreia s-a pronunțat Curtea Constituțională.
Dușa a sublinit că, în ședința de marți, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra unei inițiative legislative care reglementează referendumul, aparținând a doi parlamentari, și care a fost contestată de către un grup de parlamentari PDL.
El a menționat că, prin decizia luată în cazul acestei inițiative legisaltive – respectiv de constatare a constituționalității – Curtea Constituțională a procedat normal, fiind consecventă deciziilor luate anterior.
Dușa a menționat că textul Ordonanței concordă cu prevederile legislative în vigoare din 2007 până la începutul anului în curs, când au intervenit modificări operate de către PDL, el arătând că referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din 2007 s-a desfășurat în aceleași condiții stipulate acum de Ordonanță.
Aceeași poziție a avut și ministrul delegat pentru Administrație, Victor Paul Dobre, care a precizat că Ordonanța de Urgență a Guvernului potrivit căreia președintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie.
La rândul său, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, până în momentul în care Legea referendumului, asupra căreia s-a pronunțat CC, va ajunge lege, Guvernul va organiza refendumul în baza OUG, singurul act în vigoare care reglementează acest domeniu.
Europarlamentarul PDL Monica Macovei i-a cerut premierului Victor Ponta să anuleze OUG care stabilește că președintele este demis, la refendum, cu 50% plus unu din participanții la vot, ea subliind că CC a stabilit că șeful statului nu poate fi demis decât cu majoritatea alegătorilor de pe liste.