Referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu va fi urmărit atent de către Comisia Europeană, pentru a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă, a anunțat, la Bruxelles, liderul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanișev, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta.
El a amintit că au fost formulate suspiciuni legate de faptul că procedura de organizare a referendumului nu ar fi constituțională și că oficialii europeni se vor asigura astfel că normele UE sunt respectate.
„Nu va fi tolerată încălcarea niciunei reguli a Uniunii Europene și a principiului statului de drept”, a spus Stanișev.
El și-a exprimat sprijinul pentru Guvernul de la București, arătând că este sigur că referendumul va fi organizat în mod corect, și a criticat „oportunismul și ipocrizia” partidelor care atacă și exagerează situația politică din România.
De la București, prima replică a venit din partea președintelui suspendat Traian Băsescu.
„Nu cred că avem nevoie de monitorizare la referendum. România este un stat stabil din punct de vedere al funcționării instituțiilor implicate în referendum. Referendumul ar trebui organizat după Constituție”, a declarat Băsescu înainte de a intra în sediul de campanie.
De aceeași părere a fost și premierul Victor Ponta, care a susținut și el că o astfel de monitorizare nu este necesară, însă această informație ar fi neadevărată.”Este o informație greșită cea cu monitorizarea referendumului. Oricum, nu cred că este necesar”, a declarat primul-ministru, după întâlnirea cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
De asemenea, premierul a adăugat și faptul că Parlamentul României se va reuni săptămâna viitoare pentru a pune în acord toate cele trei lege cu privire la organizarea și validarea referendumului. „Ordonanța de urgență nu rămâne nerezolvată, săptămâna viitoare Parlamentul se va reuni pentru a pune în acord toate textele, adică trei legi. Vom respecta decizia Curții Constituționale”, a mai spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a anunțat că a primit din partea președintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, o listă cu întrebări la care Executivul comunitar așteaptă răspunsuri foarte clare din partea Guvernului de la București și a precizat că va răspunde vineri sau luni acestor întrebări.
„Vom asigura astfel încă o dată că tot ce a fost ca bătălie politică săptămâna trecută nu afectează și nu va afecta în niciun fel statul de drept, ordinea constituțională și stabilitatea instituțiilor noastre la standarde europene”, a spus Ponta, după discuția avută, la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene.
Mai mult, nici liderii PNL nu au rămas indiferenți la acest anunț, vicepreședintele PNL, Mihai Voicu, spunând că știrea privind monitorizarea referendumului de către Comisia Europeană provine, de fapt, de la un ziar din Bulgaria. „După câte știu momentan, e o știre dintr-un ziar din Bulgaria. Nu am remarcat o poziție oficială privind monitorizarea separată. Vom face comentarii când va exista o decizie”, a spus Voicu.