Mircea Sandu: Se va ajunge la excluderea echipelor românești

Mircea Sandu: Se va ajunge la excluderea echipelor românești
Președintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, joi, într-o emisiune televizată, că echipele românești riscă să fie excluse din competițiile internaționale de către FIFA, dacă vor fi puse în aplicare hotărârile Curții de Apel București în cazul Universitatea Craiova.
Publicat: 12/07/2012, 17:56
Actualizat: 07/07/2013, 12:17

Sandu a făcut această afirmație după ce FIFA a reamintit, miercuri, FRF că „este interzisă înaintarea către instanțele de drept comun a litigiilor din cadrul asociației sau a litigiilor implicând ligile, membrii ligilor, cluburile, membrii cluburilor, jucătorii, oficialii și oficialii altor asociații”. „În locul apelării la instanțele de drept comun se va prevedea posibilitatea arbitrajului, litigiile de acest gen trebuind să fie înaintate unui tribunal de arbitraj independent, legal constituit, recunoscut prin regulamentul asociației sau confederației membre respective sau Tribunalului Arbitral al Sportului (cf. art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA). Fără a intra în contradicție cu cele de mai sus, am dori să subliniem încă o dată faptul că apelarea la instanțele de drept comun nu este interzisă în cazul în care regulamentul FIFA prevede în mod expres acest lucru sau prevede înaintarea anumitor litigii către instanțele de drept comun”, se arară în corespondențele dintre FIFA și FRF.

Sandu spune că punerea în aplicare de către FRF a deciziilor luate de instanțele civile, respectiv Curtea de Apel București, în cazul Craiova, presupune încălcarea statutului FIFA și, implicit, dictarea de sancțiuni care pot ajunge la excluderea echipelor românești din cupele europene. Șeful FRF dorește ca Ministerul Justiției sau Guvernul să adopte o ordonanță de urgență, care să anuleze deciziile luate de Curtea de Apel București.

„Se va ajunge la excluderea echipelor românești din competițiile internaționale. Se va da un termen până la care instanțele trebuie să revină asupra deciziilor. Eu m-am adresat Curții Europene de Justiție, Comisiei de Sport din cadrul Uniunii Europene, mă adresez ministrului Justiției și CSM-ului, pentru că trebuie să găsim o cale comună. La Înalta Curte cred că avem termen prin 2013, habar n-am! Nu ne-au dat încă. Craiova trebuie să aibă echipă în Liga a II-a, pentru că așa au decis două instanțe, una civilă și alta, Adunarea Generală a federației, Craiova are acest drept, și pe cale civilă și pe cale sportivă. Mai departe, eu cred că ministrul Justiției, ca inițiator de legi…. Să se facă o ordonață de urgență a Guvernului – nu știu cum, ca să fiu sincer – să nu intrăm în pericolul ca echipele românești să fie excluse. Ne vor da un termen cei de la UEFA, nu știu cât, ne vor spune: «reveniți asupra deciziilor, modificați legislația civilă, în sensul respectării hotărârilor sportive». Și atunci intrâm și noi în rândul Uniunii Europene. Întotdeauna am avut astfel de probleme în perioada alegerilor. Veți vedea în următoarele trei luni care va fi situația în fotbalul românesc”, a spus Sandu la DigiSport.

Sandu consideră că deciziile instanțelor civile în cazul excluderii Universității Craiova au substrat politic și spune că a făcut, la rândul său, mai multe plângeri la adresa patronului Universității, Adrian Mititelu. „M-am adresat și procurorului general, pentru că există un dosar din 2006 pe rolul DIICOT-ului și văd că nu s-a întâmplat nimic, un dosar întocmit de direcția finanțelor publice Dolj. M-am adresat poliției și parchetului, pentru amenințări la adresa mea și a familiei mele. Mititelu este la capăt de linie”, a adăugat șeful FRF.

Curtea de Apel București a admis în parte excepția de nelegalitate a regulamentelor fotbalistice invocată de FC Universitatea Craiova, declarând nelegal și neconstituțional articolul 36.17 din Regulamentul privind statutul și transferul jucătorului de fotbal.

Articolul 36.17 din Regulamentul privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal prevede că „Deciziile Comisiei de Recurs a FRF/LPF sunt definitive și executorii și pot fi atacate la Tribunalul Arbitral al Sportului în condițiile arătate de statutul FRF”.

Sentința Curții de Apel București este definitivă, putând fi atacată cu recurs la ICCJ.

La 25 iunie, Curtea de Apel București a admis cererea clubului Universitatea Craiova de anulare a excluderii provizorii a grupării conduse de Adrian Mititelu, hotărâtă de Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal în 20 iulie 2011. FRF poate contesta această sentință, dar trebuie să reînscrie imediat echipa în campionat.

FRF a exclus clubul Universitatea Craiova pentru că s-a adresat instanțelor civile în loc să se adreseze TAS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Ieșire periculoasă în spațiu, plănuită de compania SpaceX