Fostul ambasador francez la București Henri Paul pledează pentru încheierea tranziției democratice a României, devastată de o criză politică, într-un articol de opinie intitulat „Încotro se îndreaptă România?” („Où va la Roumanie?”) și publicat de cotidianul Le Figaro.
În prima parte a articolului, publicat în ediția de joi, fostul ambasador explică situația politică din România, caracterizată de revocarea președinților celor două Camere ale Parlamentului, punerea la îndoială a imparțialității Curții Constituționale, încarcerarea fostului premier Adrian Năstase, contestarea prezenței președintelui României la Consiliul European, în locul premierului, și suspendarea șefului statului.
El invocă, printre motivele posibile ale acestei situații, Constituția prea lungă și neclară și atrage atenția asupra crizei de guvernare pe care o traversează PDL și asupra nemulțumirii opoziției față de președinte, manifestată încă din 2009, când acesta a fost ales pentru un al doilea mandat grație voturilor românilor din diaspora.
„Corupția afectează profund țara și ascunde alegerile democratice pe care le poate face aceasta”, afirmă diplomatul francez. Uniunea Europeană este în mare parte neputincioasă: menținând un mecanism de cooperare și verificare a progreselor României către un stat de drept, ea este la maximul posibilităților sale, și este obligată să recunoască faptul că progresele sunt prea lente. Astfel, mai multe state europene, între care Olanda, Germania și Franța, au blocat intrarea României în spațiul Schengen, generând o înfrângere diplomatică pentru președinte, explică el.
„Cred că nu este posibil să se continue în acest fel. Criza regimului trebuie să se încheie într-un fel sau altul. Sărăcia și chiar sărăcia lucie a numeroși români, rămași fără beneficiile creșterii economice din anii ’90, în cazul căreia emigrația este doar unul dintre indiciile cele mai vizibile, trebuie să se încheie. Trebuie dusă o politică de relansare mai echilibrată”, susține fostul ambasador.
El subliniază că demiterea președintelui trebuie decisă de români, iar toți ceilalți trebuie să le respecte alegerea. „Ulterior, sper eu, va veni vremea reconstrucției, deoarece tranziția democratică a României, această tranziție care pare să nu se mai termine, trebuie să permită acum tratarea cu seriozitate a afacerilor serioase”, conchide Herni Paul.