Tranzacțiile neinspirate ale departamentului londonez de investiții al JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, efectuate sub presiuni din partea conducerii grupului pentu îmbunătățirea profitului și trecute cu vederea de controalele interne, ar putea provoca pierderi de 7,5 miliarde dolari.
Până în prezent, banca a contabilizat deja pierderi de 5,8 miliarde de dolari în urma acestor tranzacții, iar cifra ar putea crește, în cel mai rău caz, cu 1,7 miliarde de dolari, potrivit lui Jamie Dimon, președinte al board-ului și director general al JPMorgan Chase, citat de Bloomberg.
Profitul net a coborât cu 9% în trimestrul al doilea, la 4,96 miliarde de dolari, perioadă în care banca a înregistrat pierderi de 4,4 miliarde dolari cauzate de tranzacțiile proaste cu derivate financiare efectuate de traderii biroul londonez de investiții, în speță Bruno Iksil, supranumit „Balena de la Londra” pentru pozițiile uriașe asumate pe piață în numele băncii.
Banca a revizuit și profitul din primul trimestru în scădere cu 459 milioane de dolari, după ce o anchetă internă la biroul de la Londra a indicat că angajații s-ar putea face vinovați de mușamalizarea unor tranzacții cu rezultat păgubos.
Înainte de izbucnirea scandalului, Dimon era considerat unul dintre cei mai buni manageri din industria bancară, în special datorită reputației sale în zona gestionării riscului și supravegherii interne.
Dimon a desconsiderat temerile ridicate de mai mulți apropiați din interiorul băncii privind biroul de la Londra, care s-au arătat îngrijorați în ultimii ani de lipsa de transparență și de controalele interne deficitare de la departament.
Acțiunile băncii au crescut vineri cu 6%, investitorii răsuflând ușurați că pierderile nu sunt și mai mari.
Cu toate acestea, capitalizarea băncii a scăzut cu 32 miliarde de dolari, respectiv 19%, din 5 aprilie, când au apărut primele informații privind tranzacțiile cu derivate de credit efectuate de biroul londonez al instituției.
Unitatea de la Londra a fost transformată în ultimii ani de Dimon pentru îmbunătățirea profiturilor, prin țintirea unor active cu grad mai ridicat de risc și potențial mai mare de câștig, precum produse structurate de credit, acțiuni și derivate financiare, potrivit unor foști angajați ai departamentului, citați de Bloomberg.
După apariția în presă a informațiilor, în luna aprilie, Dimon a respins posibilitatea unor probleme semnificative, minimalizând situația de la Londra. La mai puțin de patru săptămâni, tot șeful JPMorgan a anunțat o pierdere de cel puțin 2 miliarde de dolari cauzată de traderii londonezi.
Banca a concediat mai mulți manageri și supraveghetori responsabili pentru tranzacții și va încerca să recupereze salariile acestora, în baza concluziilor anchetei interne.
Totodată, JPMorgan a acceptat o ofertă din partea fostului director executiv al biroului de la Londra, Ina Drew, care a propus băncii să returneze compensația financiară pe ultimii doi ani, în valoare totală de 29 milioane de dolari.
Drew a demisionat în luna mai, cu un pachet de retragere de 57,5 milioane de dolari, compus din acțiuni, pensie și alte compensații. Aproape jumătate din această sumă ar fi dispărut, dacă ar fi fost concediată cu argumente.