Teza de doctorat a premierului Victor Ponta este analizată în aceste zile, la Universitatea București (UB), de Comisia de Etică a instituției și de mai mulți experți în drept, urmând ca o hotărâre în acest caz să fie luată „în cel mai scurt timp posibil”, informează reprezentanții UB. Totodată, Universitatea București dă replica Comisiei Naționale de Etică de sub egida Ministerului Educației, care vineri a anunțat că este singura abilitată legal să analizeze acuzațiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta.
„Comisia de Etică își continuă lucrările de analiză academică a tezei domnului dr. Victor Ponta. Membrii Comisiei de Etică analizează acuzațiile aduse dr. Victor Ponta, în cazul tezei sale de doctorat, din punctul de vedere al respectării normelor de proprietate intelectuală și drepturi de autor, așa cum sunt ele stipulate în Codul de Etică al Universității din București, art. 9 și art. 10. În paralel, teza de doctorat a dr. Victor Ponta este analizată de un număr de experți în drept. Rezultatele analizei efectuate de experții în drept vor sprijini analiza efectuată de membrii Comisiei de Etică a Universității din București. În cel mai scurt timp posibil, Comisia de Etică a Universității din București va lua o hotărâre în acest caz”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni, de UB.
Universitatea București explică faptul că s-a autosesizat în cazul acuzelor de plagiat la adresa lui Victor Ponta și explică fundamentul legal în baza căruia funcționează Comisia de Etică.
„Fundamentul auto-sesizării îl constituie prevederea din Carta Universității din București, art. 84, alin. (5), „Comisia de Etică are următoarele atribuții : (…) b) analizează și soluționează abaterile de la etica universitară, pe baza sesizărilor sau prin autosesizare, conform Codului de etică și deontologie universitară.” De asemenea, tot în Carta Universității din București, la art. 5, alin. (2) se precizează faptul că „(2) Rămân membri ai comunității universitare cadrele didactice și cercetătorii pensionați din Universitate, precum și absolvenții acesteia (alumni), fără a deține prerogative decizionale sau drepturi elective.”
UB consideră că „este un fapt îmbucurător că cele două foruri se ocupă acum de acest caz”, în cazul instituției de învățământ superior fiind vorba despre o autosesizare, în baza Cartei Universității din București.
Hotărârea Comisiei de Etică a Universității din București va primi aviz de la Direcția Juridică a instituției, urmând ca rectorul UB să prezinte Senatului Universității hotărârea și raportul final al Comisiei de Etică, mai spun reprezentanții instuției de învățământ superior.
„Universitatea din București va anunța public, printr-o conferință de presă, hotărârea rezultată în urma analizei efectuate de membrii săi”, se mai precizează în comunicat.
Totodată, reprezentanții Universității București spun că au luat cunoștință de comunicatul Consiliului Național de Etică (CNE) al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS), prin care opinia publică este informată despre cadrul legal în care instituția își desfășoară activitatea, precum și despre exclusivitatea legală deținută de CNE în cazul sesizărilor privindu-i pe demnitari.
ANCS precizase că CNE este singura structură instituțională exclusiv competentă să se pronunțe pe cazuri ce pot constitui abateri ale demnitarilor de la normele de bună conduită, iar în acest context va analiza și sesizarea premierului Ponta, în vederea clarificării acuzațiilor de plagiat.
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, că dacă în CNE se stabilește că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge până la desființarea școlii de doctorat.
Analizele asupra tezei de doctorat a lui Ponta efectuate de Comisia de Etică a UB și de CNE vin după ce un al treilea for, respectiv Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în ședința din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educației retragerea titlului de doctor.
Președintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte ușor de detectat.
În ce privește bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta („Curtea Penală Internațională”), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menționată sursa, potrivit CNATDCU.
Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educației, a emis, înaintea ședinței din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU și a susținut că acest for nu are competență să ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.
Totodată, Pop afirma că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Național de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.
La momentul lansării acuzațiilor, Ponta declara că va renunța la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educației, că a greșit trecând la sfârșitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, și nu în subsolul paginii.
Premierul a transmis Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS) o adresă prin care solicită să îi fie analizată teza de doctorat susținută în 2003.
La 2 iulie, Victor Ponta a afirmat că membrii CNATDCU care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o „execuție mafiotă”, fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare, și a precizat că nu va renunța la titlul de doctor și nici nu va demisiona.
Premierul este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susține că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.