Comisia Europeană (CE) nu poate avea deplină încredere în Bulgaria, după cinci ani de monitorizare, arată proiectul de raport cu privire la MCV, scrie cotidianul bulgar Trud, relatează agenția Focus News în pagina electronică.
Publicația notează că România se află în aceeași poziție, Sofia este criticată pentru minizarea importanței reformelor judiciare și lupta împotriva corupției și crimei organizate, în timp ce România este criticată pentru subminarea unor principii UE ca statul de drept și separarea puterilor, scrie cotidianul bulgar, citat de agenție. Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) este menținut atât pentru Sofia, cât și pentru București, pe o perioadă nedefinită, iar următoarele rapoarte urmează să fie prezentate la sfârșitul lui 2013 și, respectiv, la sfârșitul lui 2012, adaugă aceeași sursă.
Bulgaria a înregistrat progrese tangibile la nivelul cadrului legislativ în ansamblu, potrivit proiectului raportului, dar provocarea constă în acoperirea unor lacune în probleme-cheie, scrie cotidianul citat de agenție, adăugând că un regres major este lipsa unor direcții clare la nivelul politicilor. Bulgaria va atinge obiectivele MCV dacă accelerează procesul reformelor, își asumă mai multe angajamente și le permite magistraților să stabilească ritmul, continuă ziarul.
De asemenea, CE dorește o unitate în acțiunile autorităților bulgare și o abordare sincronizată a schimbărilor, potrivit aceleiași surse. În pofida cooperării de succes cu alte state membre UE în reducerea infracțiunilor transfrontaliere, crima organizată rămâne o provocare crucială pentru Bulgaria, se arată proiectului de raport, scrie sursa citată.
Proiectul de raport menționează o intensificare a semnalelor cu privire la licitațiile publice, cumpărarea de voturi, corupția la nivel înalt și lacune în declarațiile de avere ale funcționarilor publici de rang înalt, continuă sursa citată, iar Consiliul Superior al Magistraturii nu apără independența sistemului judiciar, adaugă aceasta.
Înaintea raportului, cotidianul Trud l-a citat pe ministrul de Interne Țvetan Țvetanov declarând, într-un interviu pentru BNT, că se așteaptă la un raport corect și obiectiv. De asemenea, cotidianul Standart citează critici ai Guvernului care subliniază că menținerea MCV reprezintă o veste proastă pentru Cabinet, care arată că CE și-a pierdut speranța că în sistemul judiciar bulgar poate avea loc o reformă. În schimb, susținătorii puterii sunt citați afirmând că este un lucru pozitiv, lipsa specificării unui termen însemnând, în opinia lor, că MCV poate fi anulat oricând.