Cercetătorii americani au tras, săptămâna trecută, cea mai puternică rază laser din istorie: pe 5 iulie 2012, un fascicul de 192 de lasere a generat 500 de mii de miliarde de wați, de 1.000 de ori mai mult decât folosește întreg teritoriul SUA în orice moment, scrie Daily Mail.
Lansarea a reprezentat un moment istoric pentru cercetătorii de la National Ignition Facility (NIF) din California, ei spunând că laserele ar putea fi folosite pentru a genera energie electrică, prin fuziune nucleară, proces întâlnit și în bombele cu hidrogen.
„Este o realizare extraordinară, pentru prima dată au fost create în laborator condiții existente până acum doar în centrul stelelor”, a declarat dr. Richard Petrasso, de la NIF.
Raza laser nu a durat decât 0,00000023 secunde, însă tehnologia va fi îmbunătățită în următorii ani, iar cercetătorii speră să transforme fuziunea nucleară necontrolată (așa cum este în cazul bombelor cu hidrogen) în fuziune nucleară controlată, considerată „sfântul Graal al energiei eco”, scrie Daily Mail.
Cu toate acestea, grupuri precum Greenpeace acuză că studierea fuziunii nucleare distrage atenția cercetătorilor de la tehnologii mai simple precum energia eoliană sau cea rezultată din valurile oceanelor.