Doctorul James Watson, unul din cei care au descoperit structura ADN-ului, susține că în zece ani vor putea fi vindecate patru-cinci tipuri de cancer dacă oamenii de știință revoluționează modul în care abordează boala.
Medicul a luat cuvântul la Dublin, la un forum științific, unde i-a acuzat pe cercetători că au o percepție prea îngustă și că le este teamă să riște. „Cred că trebuie să ne concentrăm pe motivul pentru care nu putem vindeca cancerul. Cercetătorii în domeniul oncologiei nu par dispuși să-și asume riscuri”, a precizat Watson.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul este responsabil de 12,5% din decesele din întreaga lume, devansând numărul deceselor provocate la un loc de SIDA, tuberculoză și malarie.
Potrivit statisticilor, cancerul afectează unul din doi bărbați și o femeie din trei, anual înregistrându-se între 10-12 milioane de bolnavi. În Uniunea Europeană, cancerul mamar este cea mai des întâlnită formă a maladiei, în timp ce bărbații suferă de cancer pulmonar. Stresul, stilul de viață dezorganizat și poluarea sunt factori care predispun la apariția diferitelor forme de cancer, susțin medicii oncologi.
Deocamdată nu există antidot pentru cancer
Tratamentele existente ajută la prelungirea duratei de viață a pacienților, îmbunătățesc calitatea vieții bolnavului de cancer pe timpul afecțiunii, dar încă nu s-a descoperit o terapie pentru vindecarea acestuia. Companiile farmaceutice investesc anual 20% din cifra de afaceri în cercetare și dezvoltare, încercând să descopere tratamente inovative, mai eficiente și mai bine tolerate decât cele existente deja pe piață. Din peste 700 de molecule noi care sunt acum în fază de cercetare și dezvoltare, cele mai multe, respectiv 395 de molecule, sunt destinate dezvoltării de medicamente noi pentru tratarea cancerului.