Președintele suspendat Traian Băsescu a avut în această seară un atac de o duritate fără precedent la adresa președintelui interimar Crin Antonescu. „Suntem în fața unei LOVITURI DE STAT ÎN DESFĂȘURARE. Acum, paiața de la Cotroceni a început destructurarea structurilor de securitate ale statului”, a spus Băsescu. Declarația a fost făcută de la volanul mașinii sale ziariștilor aflați în fața sediului de campanie al președintelui suspendat. Reacția lui Băsescu a venit după ce președintele interimar Crin Antonescu anunțase, în cursul zilei, că a propus în CSAT eliberarea din funcție a directorului STS, Marcel Opriș, însă consilierul prezidențial Iulian Fota s-a opus, o hotărâre neputând fi luată în condițiile în care deciziile Consiliului se iau prin consens.
DA sau NU la referendum? Votează AICI în REFERENDUMUL VIRTUAL Gândul și câștigi un iPad2!
Antonescu: Am propus în CSAT revocarea directorului STS; Fota s-a opus, nu s-a putut lua o decizie
„După opinia pe care eu mi-am putut-o forma în legătură cu toate legile și regulamentele consultate, această instalare este în afara legii. Nu are acoperire legală. (…) Eu am făcut astăzi în CSAT propunerea eliberării din funcție, revocării din funcție a domnului Opriș. Deciziile CSAT se iau prin consens, deci cu toate voturile, toți membrii CSAT au votat această propunere. Domnul consilier prezidențial al domnului Băsescu, Iulian Fota, care altfel e în concediu, s-a prezentat la această ședință și s-a opus. În felul acesta, nu am putut lua încă o decizie. O să cercetăm mai departe problema și o să vedem totuși ce este de făcut”, a spus Antonescu, joi, într-o emisiune la Antena 3.
Antonescu a fost întrebat despre punctul de vedere al Comisiei de apărare a Senatului, potrivit căruia instalarea și funcționarea liniei speciale la sediul de campanie al președintelui suspendat Traian Băsescu se situează în afara prevederilor și normelor legale. Președintele interimar a precizat că a adus la cunoștința CSAT această poziție a comisiei. „Domnul Opriș invocă o legislație în care, peste tot, că vorbim de Constituție, că vorbim de legea de organizare a STS, că vorbim de orice alte legi, peste tot se face referire la instituția președintelui. Instituția președintelui suspendat nu există. Nu există în același timp doi președinți în România. Sigur, din punct de vedere politic, comunicațional, noi folosim termenul de președintele suspendat și, până când Traian Băsescu nu va primi un verdict din partea electoratului, domnia sa poate să se mai considere cumva președinte, dar doar politic; instituțional, prerogativele sale în acest moment sunt exercitate de președintele interimar”, a adăugat Antonescu.
El a mai spus că, din punctul său de vedere, Traian Băsescu „poate avea toate telefoanele din lume”, dar pe el îl interesează să fie respectate prevederile legale. „Asta i-am spus și domnului general Opriș, asta am spus și public. Nu am niciun fel de problemă, dacă lucrurile ar ține de un gentlemen agreement, de o înțelegere civilizată, nu aș avea absolut nimic împotrivă (…). Suntem, însă, în fața unei probleme care a căpătat o amploare publică și căreia trebuie să-i dăm un răspuns. Fie această instalare a unor echipamente speciale, la o persoană care nu mai este, pe această durată cel puțin, președintele în exercițiu al României și într-o clădire privată, un sediu de campanie, are undeva o acoperire legală, clară, explicită și atunci e în ordine, aș fi bucuros, închidem acest subiect. Dacă, însă, nu avem o astfel de prevedere legală, atunci trebuie să găsim o altă soluție”, a mai spus Antonescu.
Băsescu, despre Udrea: Niciodată nu voi spune unei femei „Dă-ți jos rochia asta că-i prea strâmtă”
„Dacă domnul Băsescu va fi demis la referendum, mulți vor pleca”
Crin Antonescu a fost întrebat dacă, în opinia sa, în situația în care președintele Traian Băsescu va fi demis la referendum, Marcel Opriș rămâne sau nu în funcție. „În opinia mea, dacă domnul Băsescu va fi demis la referndum, mulți vor pleca”, a răspuns Antonescu. Solicitat să precizeze dacă se referă inclusiv la șefii de servicii, Antonescu a spus: „Acolo unde va fi cazul, da”.
„Dar asta în funcție de activitatea serviciilor respective și nu pentru că oamenii respectivi au lucrat sub președintele Băsescu sau sub alți președinți”, a adăugat el.
Comisia de Apărare din Senat vrea să-i taie lui Băsescu linia de comunicații specială
Președintele Comisiei de apărare din Senat, Cristian David, a declarat, joi, după audierea șefului STS, Marcel Opriș, că membrii comisiei au ajuns la concluzia că instalarea și funcționarea liniei speciale la sediul de campanie al lui Băsescu se situează în afara prevederilor și normelor legale.
Cristian David a declarat, la finalul ședinței comisiei de apărare din Senat, în cadrul căreia a fost audiat și șeful STS, Marcel Opriș, că președintele suspendat nu poate beneficia de un sistem ca acela instalat de Serviciul de Telecomunicații Speciale la sediul de campanie al președintelui suspendat, Traian Băsescu.
Președintele Comisiei de apărare a susținut că generalul Marcel Opriș și-a depășit competențele. Cristian David a anunțat că va trimite Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) concluziile comisiei de apărare pe această temă.
Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș, a declarat, joi, după audierea în Comisia de apărare a Senatului, că a prezentat toate documentele, hotărâri ale CSAT, care arată că instalarea liniei speciale la sediul de campanie al lui Traian Băsescu s-a făcut în mod legal. Opriș a arătat că membrii Comisiei de apărare vor trebui să-și spună punctul de vedere, după ce le-a prezentat toate legile care reglementează activitatea STS și care arată că a acționat potrivit legilor și procedurilor. „Nu noi facem procedurile, noi le aplicăm. Este o mare problemă. Cred că nu prezența mea este importantă acum, ci cei care trebuie să decidă dacă eu am acționat sau nu legal pe baza documentelor prezentate. Nu eu sunt persoana interesantă”, a spus șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Opriș a mai menționat că nu poate arăta acele documente care dovedesc că a acționat conform legii, pentru că procedurile sunt clasificate. „Procedurile acestea sunt clasificate. Procedurile acestea, care sunt hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care au fost prezentate comisiei și pe care comisia le știe, sunt proceduri clasificate și pot fi consultate numai de către cei abilitați. Au fost prezentate comisiei, dânșii sunt abilitați să le vadă. Există o prevedere specială care spune ce poate să aibă sau nu un beneficiar”, a adăugat Opriș.
Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, că are nevoie de liniile STS instalate la sediul său de campanie pentru a comunica cu SPP despre protecția sa și că s-ar bucura dacă l-ar suna și președintele interimar Crin Antonescu să îi ceară opinia în probleme care „ard”, cum ar fi Siria.
De ce are nevoie Băsescu de STS
„Este una din marile gogoși ale unor oameni pur și simplu disperați. Trebuie să îl am, în primul rând pentru legătura cu SPP. Sunt, oricât ar vrea să recunoască sau nu Crin Antonescu, președintele ales, care nu poate fi lăsat neprotejat”, a afirmat Băsescu într-un interviu la RRA.
De asemenea, el a arătat că protecția sa de către SPP se impune nu pentru că ar vrea el personal, ci pentru că „angajații SPP riscă ani grei de pușcărie” dacă nu îi asigură nivelul de protecție prevăzut de lege.
„Eu trebuie să comunic cu SPP, altfel nu am nicio treabă cu nimeni. Sau poate vrea președintele interimar, poate are nevoie de un punct de vedere într-o problemă care arde. Aș fi bucuros dacă l-ar interesa părerea mea într-o problemă cum ar fi Siria”, a spus Băsescu. Totodată, el a precizat că la sediul său de campanie nu dispune de telefonul secretizat, „cel negru cu butoane”, ci de telefonul operativ. „Am telefonul operativ și telefonul scurt”, a mai spus președintele suspendat.