Prima pagină » Sănătate » STUDIU. Sedentarismul provoacă la fel de multe decese ca fumatul

STUDIU. Sedentarismul provoacă la fel de multe decese ca fumatul

STUDIU. Sedentarismul provoacă la fel de multe decese ca fumatul

Sedentarismul ucide anual 5,3 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 10% din numărul total de decese raportate la nivel mondial. Aceasta este concluzia unui studiu realizat la nivel internațional, care arată că din cauza lipsei de mișcare organismul este predispus la apariția cancerului, diabetului și bolilor cardiovasculare. În lume, numărul persoanelor care mor din cauza sedentarismului este aproape egal cu cel al deceselor din cauza fumatului, relatează site-ul maxisciences.com.

Realizat de o echipă internațională formată în majoritate din cercetători de la Brigham and Women’s Hospital din cadrul Harvard Medical School din Boston, studiul s-a desfășurat în 105 țări, pe adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani și în alte 122 de țări care au avut drept target persoane trecute de vârsta de 15 ani. Cercetarea a vizat cât de des voluntarii fac sport, ce venituri aveau, dar și ce impact asupra speranței de viață are lipsa activității fizice.

Datele obținute sunt unele alarmante, notează site-ul maxisciences.com. Potrivit cifrelor prezentate, 80% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani și 31,1% dintre persoane trecute de 15 ani nu fac sport atât cât este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), respectiv o oră de activitate zilnică moderată pentru un adolescent și 20 de minute pe zi pentru un adult.

Cele mai active persoane trăiesc în Asia de Sud, unde nivelul de sedentarism se situază la doar 17 procente. La polul opus al clasamentului se află locuitorii din Statele Unite și din țările mediteraneene, cu o rată de sedentarism de 43%. Lipsa activității fizice crește odată cu înaintarea în vârsta și este mai ridicată la femei (34% la femei față de 28% la bărbați), mai arată datele studiului.

Potrivit specialiștilor, lipsa activității fizice în Occident ține inclusiv de mijloacele de transport care sunt tot mai perfecționate în această parte a lumii. În plus, mersul pe jos sau pe bicicletă se practică tot mai puțin în Vest, în timp ce 20% din salariații chinezi merg la serviciu cu bicicleta. Un alt motiv pentru care cei din Occident sunt tot mai sedentari este și faptul că aceștia petrec tot mai mult timp în fața calculatorului și a televizorului. Astfel, 42% din occidentali stau în fața ecranului peste patru ore pe zi, iar 70% din adolescenți se uită la televizor peste două ore pe zi.

Conform studiului, sedentarismul ar fi unul din principalii factori de deces, alături de hipertensiunea arterială, fumatul și un nivel crescut al colesterolului. Potrivit cercetătorilor, 10% din cancerele la sân și colon, precum și 7% din cazurile de diabet de tip 2 și 6% din bolile cardiace s-ar datora unei activități fizice insuficiente. Autorii amintesc faptul că sportul permite reglarea naturală a nivelului de glicemie, colesterol și trigliceride, în timp ce lipsa de mișcare favorizează aproape toate bolile cronice.

Citește și