Guor Marial, un maratonist din Sudanul de Sud a primit permisiunea Comitetului Internațional Olimpic (CIO) pentru a concura la JO de la Londra sub drapelul olimpic.
Aceasta pentru că sportivul de 28 de ani care este născut în Sudanul de Sud, țară independentă de un an, dar locuiește în Statele Unite de 11 ani, nu are niciun pașaport. Oricum, și dacă avea pașaport emis de Sudanul de Sud, nu ar fi putut concura pentru că cei de la Comitetul Olimpic Internațional (CIO) nu au recunoscut comitetul olimpic al țării africane.
Astfel, singura șansă a maratonistului, care a reușit baremul pentru a se califica la Londra 2012, era să concureze sub drapelul olimpic, ceea ce se va și întâmpla.
Interesant este faptul că Marial ar fi putut fi de un an cetățean american, dar deși a a îndeplinit toate condițiile cerute de oficialitățile americane, acest lucru nu s-a întâmplat: „Din punct de vedere tehnic trebuia să fiu cetățean încă din iunia anul trecut. Am trecut testul pentru cetățenie, mi-au luat și interviu, mi-au luat amprentele și tot ce mai aveam de făcut era să ridic pașaportul. Din păcate, verificarea trecutului meu din punct de vedere al securității durează de mai bine de un an așa că, în acest moment, nu am nici un pașaport”.
Din fericire pentru sportiv, Comitetul Olimpic Internațional a răspuns apelurilor făcute din toată lumea și i-a permis alergătorului african să concureze, chiar dacă nu va repezenta la Londra nici țara în care s-a născut, nici pe cea care l-a adoptat: „Este o veste extradordinară pentru mine și pentru poporul din Sudanul de Sud. Vocea Sudanului de Sud s-a făcut auzită. Sudanul de Sud a primit un loc în comunitatea internațională chiar dacă eu nu voi purta drapelul acestei țări la Londra”.
Guor, răpit la 8 ani și pus să muncească
„Acasă fugeam pentru a-mi salva viața”. Acestea sunt cuvintele cu care Marial își descrie viața trăită în Africa, acolo unde a trecut de multe ori pe lângă moarte. Aventura lui a început acum 20 de ani când, împreună cu un alt copil, a fugit dintr-un lagăr din Sudan în care, după ce a fost răpit, fusese pus să muncească. Avea doar 8 ani și a profitat de întunericul nopții pentru a fugi. „Când eram copil uram să fug. O făceam doar ca să scap cu viață”, spune Marial, care a ajuns în Egipt. Acolo a petrecut câțiva ani până când a ajuns în SUA ca refugiat. „Când eram mic nu-mi plăcea să alerg, dar am crescut, mi-am dat seama că sunt bun și acum ador să alerg”. Și pentru că vrea ca tatăl său, care încă trăiește în Sudanul de Sud, să-l vadă alergând, acesta va trebui să meargă în cel mai apropiat apropiat oraș pentru a putea găsi un televizor.
Patru sportivi la Londra 2012 sub drapelul CIO
În același timp cu Marial au mai primit dreptul de a concura sub drapelul olimpic și trei sportivi din Antilele Olandeze care au rămas fără comitet olimpic. Insulele din Caraibe au fost, până în 2010, teritoriu independent și aveau propriul Comitet Olimpic. Din 2011 acesta a fost desființat pentru că Antilele Olandeze au devenit parte a Olandei iar sportivii vor concura, în viitor, sub drapelul Olandei. Nu însă și la această ediție, așa că CIO a acceptat ca ei să concureze sub drapelul olimpic.
Așa cum, de altfel, s-a întâmplat și în 1992 la Barcelona, cu sportivii din fosta Iugoslavie, sau în 2000, la Sydney, cu sportivii din Timorul de Est.