Cotațiile pe piața interbancară au urcat ușor la 4,5995 – 4,6030 lei/euro în prima oră a ședinței de luni, astfel că rata de schimb leu/euro s-a întors aproape de maximul istoric atins vineri, de 4,6030 lei/euro.
Recordul pe piața interbancară a fost atins vineri pe fondul ordinelor de cumpărare de euro plasate de jucătorii străini imediat după anunțul Comisiei de Etică a Universității din București, care a decis că premierul Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată.
Primele tranzacții din ședința interbancară de luni au fost realizate la 4,5960 lei/euro, paritate foarte apropiată de închiderea de vineri, de 4,5925 – 4,5950 lei/euro.
În prima oră cotațiile au crescut foarte ușor și au ajuns la 4,5995 – 4,6030 lei/euro. Cel mai înalt nivel tranzacționat a fost de 4,6000 lei/euro.
„Nivelul de 4,6 lei/euro este unul psihologic și se pare că jucătorii de așteaptă ca BNR să intervină din nou dacă acest prag este depășit, la fel cum a făcut și vineri. Pe de altă parte, cred că jucătorii așteaptă noi știri din sfera politicului, pentru că direcția este clară spre deprecierea leului în contextul tensiunilor politice. Piața este în așteptare, pentru că volumele de tranzacționare în prima oră a ședinței sunt foarte reduse, iar fluctuațiile cotațiilor sunt aproape insesizabile”, a afirmat un dealer.
După prima oră a ședinței interbancare de la București, zlotul și forintul se depreciau în raport cu euro cu 0,3% și 0,7%, concomitent cu o depreciere a euro în raport cu dolarul.
Cursurile de referință publicate vineri de Banca Națională a României pentru euro și dolar au atins noi valori record, de 4,5848 lei/euro și respectiv 3,7438 lei/dolar.
Leul s-a depreciat abrupt în ultimele aproape trei săptămâni, cu 3%, deși banca centrală a intervenit permanent în piață pentru a limita căderea monedei naționale. Percepția jucătorilor a fost afectată de turbulențele politice, care au avut ecouri internaționale.
Cotația de referință publicată vineri indică o scădere a leului cu 6,1% față de euro comparativ cu rata de schimb de la finele aului trecut. Ultima cotație din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.
Cursul pentru dolar a crescut vineri cu 3,1 bani, de la 3,7128 unități la 3,7438 unități. Comparativ cu finele anului trecut, leul a pierdut 12,11% față de dolar, de la 3,3393 unități.
Cursul pentru franc a urcat cu 1,71 bani, la 3,8173 lei/franc,reprezentând maximul pentru ultimele 11 luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 12 august 2011, când francul a fost cotat la 3,8926 lei.
Cursurile de referință leu/dolar și leu/franc sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și ratele de schimb euro/dolar și euro/franc.
Dobânzile afișate luni dimineață de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadență la o zi au continuat să scadă ușor și au ajuns la 0,5% – 1,2% pe an, după ce vineri au fost de 0,98% – 1,46% pe an. Scăderea este cauzată de dobânzile practicate de unele bănci care dețin un surplus de lichiditate în ultimele zile ale perioadei de rezervă. O nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii va începe marți.