CNE: O nouă sesizare a fost depusă în cazul premierului Ponta privind teza de doctorat și o carte

CNE: O nouă sesizare a fost depusă în cazul premierului Ponta privind teza de doctorat și o carte
Publicat: 23/07/2012, 12:39
Actualizat: 07/07/2013, 00:15

„În această dimineață am primit o nouă sesizare. Nu putem da publicității numele celui care a depus-o, întrucât este împotriva regulamentului. De asemenea, nu putem furniza informații cu privire la conținutul sesizării”, a spus Gabriela Catană.

Întrebată dacă sesizarea de luni vizează tot teza de doctorat a premierului Victor Ponta, purtătorul de cuvânt al CNE a confirmat.

„Da, sesizarea vizează atât teza de doctorat, cât și o carte”, a spus Gabriela Catană.

Consiliul Național de Etică a informat, în 19 iulie, că titlul de doctor în Științe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obținut în concordanță cu legislația în vigoare în 2003 și calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susține.

Totodată, potrivit raportului întocmit de experți și aprobat prin hotărârea CNE, nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta și-ar fi însușit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparțineau și le-ar fi prezentat drept contribuții personale sau originale.

„Teza de doctorat a fost susținută în Catedra de Drept Public din cadrul Facultății de Drept a Universității București în data de 1.04.2003, în prezența unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcuț, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna și alți specialiști de renume care au apreciat valoarea lucrării”, se mai menționează în raportul experților, care a stat la baza hotărârii luate de CNE.

Premierul a solicitat Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS) să îi fie analizată în Consiliul Național de Etică teza de doctorat susținută în 2003, după ce revista Nature scria că premierul este acuzat de plagiat, susținând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă și indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.

La o zi după ce Consiliul Național de Etică a anunțat decizia, Comisia de Etică a Universității din București (UB) a informat că premierul a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

Universitatea din București s-a autosesizat în cazul suspiciunii de plagiat în teza de doctorat a premierului Victor Ponta, în baza Cartei Universității din București. Decizia a fost luată cu unanimitate, toți cei șapte membri ai Comisiei de Etică fiind de acord cu punctele de vedere exprimate în documentul forului, prezentat în 20 iulie.

Comisia de Etică a UB a stabilit că teza de doctorat a lui Ponta „încalcă principiile eticii, integrității și bunei conduite în activitatea de cercetare”.

„Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internațională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefața semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase și fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini”, a declarat președintele Comisiei de Etică, profesorul Marian Popescu, care a prezentat decizia luată în cazul autosesizării privind plagiatul lui Ponta.

Elementele de plagiat identificate sunt concentrate în capitolele I și III, a spus Marian Popescu.

„Comisia își exprimă cu această ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare științifică în cazul analizat”, a mai spus Marian Popescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, referindu-se la acuzațiile de plagiat care i se aduc, că dacă își va face datoria față de oameni, iar Guvernul va lua măsurile așteptate, „bătăliile politice vor rămâne în urmă”, spunând însă că el va rămâne cu „niște răni”.

Ponta a spus că a respectat toate procedurile legale, iar din punctul său de vedere contează cel mai mult decizia Comisiei de Etică a Autorității Naționale de Cercetare.

„Conform Legii educației, eu am urmat toate procedurile legale, Comisia de Etică a Autorității Naționale de Cercetare s-a pronunțat, iar restul e politică și ne batem politic. Până la urmă oamenii vor aprecia în noiembrie dacă Guvernul pe care îl conduc merită să rămână în continuare în funcție, dacă nu, sigur vor vota pe altcineva. Dacă îmi fac datoria față de oameni și Guvernul va lua măsurile pe care oamenii le așteaptă de la noi, bătăliile politice vor rămâne în urmă. Sigur, voi rămâne cu niște răni, dar asta e viața”, a declarat Ponta.

Ministrul Educației Ecaterina Andronescu a declarat, pentru gandul.info, referindu-se la acuzațiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta, că, din punctul său de vedere, cazul s-a încheiat, ea invocând decizia Consiliului Național de Etică potrivit căreia actualul premier nu a plagiat.

Ea a precizat că, în cazul în care sunt sancțiuni, cei vizați sau autorul sesizării privind plagiatul se pot adresa instanței.

Un al treilea for, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în ședința din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educației retragerea titlului de doctor.

Președintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte ușor de detectat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună