Senatorul Cezar Măgureanu, implicat, alături de fiica și ginerele său, într-o rețea de evazioniști, alături de Octavian Grecu, zis Butoane, spune că nu are niciun amestec în acest caz, că e rușinos ceea ce se întâmplă și că va face dovada nevinovăției, precizând că are calitatea de învinuit în dosar
Întrebat de calitate are în acest dosar de evaziune fiscală, senatorul Cezar Măgureanu a declarat, marți dimineață, că este învinuit pentru constituirea și sprijinirea unei rețele infracționale și că a fost citat să se prezinte joi la ora 13.00 la audieri la DIICOT.
Măgureanu a spus că el este un om integru, care provine dintr-o familie bună și foarte cunoscută în Giurgiu, catalogând drept „rușinos” ceea ce se întâmplă.
„Este rușinos ceea ce se întâmplă. Am o familie sănătoasă, serioasă, nu am făcut nimic care să contravină legilor, nici acum și nici înainte de 1989”, a spus Măgureanu.
Întrebat dacă a contactat un avocat, el a spus că nu și că se va apăra singur și va fi propriul său avocat.
Întrebat, de asemenea, despre ginerele său, implicat și el în acest dosar de evaziune fiscală, senatorul a spus că ginerele său are 32 sau 33 de ani, „deci nu este minor” și poate răspunde singur. El a susținut că nu s-a implicat niciodată în afacerile acestuia.
„Nu m-am implicat în afacerile lui. El a făcut afaceri legale, dar poate nu a avut posibilitatea să mai plătească unele lucruri, că sunt vremuri tulburi. Eu nu știu lucrurile acestea, nu am informații”, a mai spus Măgureanu.
Întrebat despre percheziții la ginerele său, Măgureanu a spus că nu știe și că a vorbit la telefon cu fiica sa, care l-a informat că soțul său a fost chemat la firmă marți dimineață.
Cezar Măgureanu a fost ales în Colegiul uninominal 1 din Circumscripția electorală 19 Giurgiu, candidând din partea PDL. Senatorul a activat în grupul UNPR și apoi ca independent, iar la începutul lunii mai a anunțat că intră în grupul parlamentar al PSD.
Senatorul de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica și ginerele său sunt implicați într-o rețea de evazioniști, alături de Octavian Grecu, zis „Butoane”, de șefi din ANAF, de comisari ai Gărzii Financiare Centrale și din Giurgiu și ai Direcției Finanțelor Publice Giurgiu, în acest caz DIICOT făcând, marți dimineață, 256 de percheziții în București și în zece județe.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din Direcția de Combatere a Criminalității Organziate și Poliția de Frontieră, au destructurat un grup infracțional organizat cu legături transfrontaliere, specializat în obținerea unor importante beneficii financiare, ca urmare a derulării unor operațiuni de import, achiziții sau livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operațiunilor realizate și înregistrarea de operațiuni nereale, în scopul obținerii rambursării ilegale de TVA.
În acest caz, anchetatorii fac, marți dimineață, 256 de percheziții domiciliare în București și județele Giurgiu, Argeș, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiș, Bihor, Constanța și Vâlcea.
Activitatea grupului infracțional a vizat tranzacțiile comerciale intracomunitare cu zahăr și a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA București – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA București – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac și Livia Ioana Găzdac, se arată într-un comunicat de presă de marți al DIICOT.
Procurorii DIICOT spun că activitatea infracțională a acestora, toți învinuiți în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicușor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziții în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiță Penciu, toți comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.
De asemenea, activitatea infracțională realizată în județul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, învinuit în dosar, au precizat procurorii.
La activitatea infracțională a soților Sorin Adrian și Raluca Livia Ioana Găzdac a contribuit și senatorul Cezar Mircea Măgureanu, socrul și, respectiv, tatăl acestora. Procurorii au precizat că, dată fiind calitatea acestuia de senator, contribuția lui va fi analizată într-o cauză penală separată.
Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracțională a produs un prejudiciu bugetului de stat de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.
La sediul DIICOT – Structura Centrală urmează să fie duse la audieri aproximativ 125 de persoane în cazul cărora a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor.
Agenția MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane”, apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu și o instituție bancară, în același contract fiind girant și fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deține în proprietate.
Numele lui Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane” a revenit în atenția presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu, agresiune soldată cu moartea sportivului.
Ulterior, presa a difuzat înregistrări din 2009 în care senatorul Cezar Măgureanu, la acea vreme membru PDL, apărea la o petrecere cu maneliști care îl avea ca protagonist pe Grecu.
Măgureanu declara, referindu-se la aceste imagini, că „există prezumția de nevinovăție”, menționând că el este foarte popular și merge des la petreceri în Giurgiu, pentru a socializa cu oamenii. El a ținut să menționeze că nu poate spune că există „un clan Butoane”, dar membrii acestei familii sunt locuitori ai municipiului Giurgiu, iar el îi respectă la fel ca pe toți giurgiuvenii.