UE ar trebui să fie mai fermă în privința cerințelor ca România să respecte libertatea de exprimare și drepturile omului, a declarat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, în contextul escaladării luptei politice dintre premierul și președintele români, relatează postul Radio Suedia.
Potrivit site-ului postului, Sverigesradio.se, Birgitta Ohlsson a pledat pentru strategii UE mai dure în privința respectării drepturilor omului în statele „mai noi” din cadrul blocului european. Ea a apreciat că, deși cerințele dinaintea aderării la UE sunt „stricte” în privința responsabilității referitoare la drepturile omului și democrație, este mai dificil ca state să fie monitorizate în aceste domenii după aderare.
Ohlsson a declarat că dorește să creeze un „sistem de clasificare” a statelor UE din perspectiva drepturilor omului. „Trebuie să numim, (să facem de) rușine și să expunem (problemele unor) țări, ci nu să ne fie teamă să utilizăm sancțiuni”, a subliniat ea.
În opinia ministrului suedez, UE ar trebui să nu evite să utilizeze sancțiuni împotriva țărilor care „subminează” drepturile omului. „Dacă nu rezolvăm problemele pe care le avem în România, creăm un standard rău pentru țări care vor să adere la UE, ca Serbia și alte țări din Balcani. De aceea este important să fim mai duri”, a subliniat Birgitta Ohlsson pentru Sverigesradio.
Natura luptei pentru putere din România a ridicat întrebări dacă această țară, care a aderat la UE pe 1 ianuarie 2007, este suficient de democratică, potrivit postului. Președintele Traian Băsescu (centru-dreapta) a fost suspendat de o coaliție condusă de premierul Victor Ponta (centru-stânga) în Parlament. Un referendum va stabili duminică dacă președintele, suspendat din funcție, va fi nevoit să demisioneze.