Bursa a crescut ușor, însă nu a recuperat corecțiile din primele două zile

Bursa a crescut ușor, însă nu a recuperat corecțiile din primele două zile
Publicat: 27/07/2012, 17:51
Actualizat: 21/03/2019, 03:32

Bursa de la București a crescut ușor, cu 0,47%, însă recuperarea din ultimele trei zile nu a reușit să aducă indicii la nivelurile de la finalul săptămânii trecute, în timp ce lichiditatea a continuat să fie asigurată în principal de acțiunile Fondului Proprietatea (FP), informează Mediafax.

În primele două zile ale săptămânii, indicele general al bursei BET-C a scăzut cu peste 3%, însă de miercuri a început să recupereze ușor, astfel că a încheiat săptămâna cu 0,6% sub nivelul de vinerea trecută. După corecțiile de la începutul săptămânii, câștigul din luna iulie a ajuns la 2,57% și indicele BET-C a ajuns din nou sub nivelul din 2011. Indicele este cu numai 0,3% sub anul trecut.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluția celor mai lichide 25 de acțiuni românești, inclusiv SIF-urile și Fondul Proprietatea, a scăzut în această săptămână cu 0,3%. Astfel, raportat cu nivelul de la finele lunii iunie este cu 3,16% mai sus, și, totodată, comparativ cu sfârșitul anului trecut, este în creștere cu 5,84%.

Piața locală a deschis ședința de vineri în creștere ușoară, continuând să urmeze linia burselor externe, însă cei mai mulți investitori au continuat să nu intre în piață preferând să aștepte rezultatul referendumului din acest week-end pentru demiterea președintelui suspendat Traian Băsescu. După prima oră de tranzacționare, piețele vest-europene s-au întors pe scădere, iar mișcarea a readus indicii bursei de la București în imediata apropiere a nivelurilor de joi. Piețele au revenit pe verde spre finalul ședinței de la București.

„Corelarea cu piețele externe se menține și probabil va fi singurul vector pe care îl va urma bursa locală și în viitorul apropiat. Rezultatul referendumului va avea la fel ca și suspendarea președintelui un impact de scurtă durată. Majoritatea investitorilor care nu sunt în vacanță încă așteaptă decizii concrete din partea ECB (Băncii Centrale Europene – n.r.) sau Fed (băncii centrale a SUA – n.r.) și de aceea stau deoparte de piețe”, a declarat pentru MEDIAFAX șeful departamentului de tranzacționare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

La închiderea pieței principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acțiuni, era în creștere cu 0,57%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,34%. Indicele BET-XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, inclusiv SIF-urile și Fondul Proprietatea.

În același timp, indicele BET-FI, al acțiunilor celor cinci SIF-uri și al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat foarte ușor, cu 0,19%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au menținut indicele BET-NG la nivelul de joi.

Noul indice al BVB, BET-BK, a crescut nesemnificativ, cu 0,07%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acțiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Rulajul pieței a fost de doar 15,8 milioane lei (3,4 milioane euro) și a fost asigurat în proporție de 45% de transferurile cu acțiunile Fondului Proprietatea, care au cumulat 7,1 milioane lei. Lichiditatea de vineri este de peste patru ori sub rulajul ședinței anterioare, de 69,2 milioane lei (14,9 milioane euro). Titlurile Fondului Proprietatea au acoperit joi 81% din lichiditatea pieței, în principal datorită unor deal-uri.

În precedentele trei ședințe au fost realizate transferuri cu pachete de câte 0,73% și, respectiv, cu 0,83% din acțiunile Fondului Proprietatea, astfel că aceste titluri au salvat de fiecare dată rulajul bursei.

„Dealurile cu acțiunile Fondului Proprietatea arată că există în continuare interes pentru piața din România și în special pentru FP. Faptul că au fost schimbate pachete de câte 100 milioane de acțiuni în trei zile ne-ar fi putut arăta tranzacții din partea unor acționari importanți, dar nu avem astfel de raportări. Este greu de presupus ce raționament a stat în spatele acestor tranzacții speciale și ce investitori au făcut aceste schimburi foarte mari”, a afirmat brokerul.

La finalul ședinței de vineri, acțiunile Fondului Proprietatea erau în creștere cu 1,56%, la 0,4875 lei.

Investitorii nu au reacționat vizibil la anunțarea viitorului director general al BRD (BRD), Philippe Lhotte, președintele – director general al SG Expressbank AD, filiala Societe Generale din Bulgaria. Astfel, prețul acțiunilor BRD a rămas pe creștere ușoară și după anunțul băncii, iar după ora 14:30 au scăzut ușor. La închiderea pieței, titlurile băncii stagnau la prețul de 8,74 lei, iar operațiunile cumulau 673.000 de lei.

Lhotte va prelua la 1 septembrie funcția de director general al BRD – Groupe Societe Generale și va fi numit provizoriu administrator al băncii.

„Pentru acțiunile BRD sunt așteptate rezultatele financiare pe primul semestru (care vor fi publicate luni – n.r.), iar în functie de acestea cred că vom vedea ceva variații de preț. Așteptările nu sunt dintre cele mai bune, iar investitorii așteaptă să vadă dacă se va continua trendul negativ al acestor rezultate. Numirea oricărui director general nu cred că are vreun impact asupra evoluției acestei bănci”, a mai spus Necula.

La închiderea pieței principale de la București, bursele vest-europene avansau cu până la 1,5%, investitorii reacționând pozitiv la publicarea unui articol în ziarul francez Le Monde, potrivit căruia Banca Centrală Europeană și statele europene pregătesc un plan care prevede ca banca și Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară să cumpere obligațiuni ale Spaniei și Italiei pentru a le reduce costurile de împrumut.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Când se anunță rezultatele finale la prezidențiale 2024? S-au numărat 99,83% din secțiile de votare
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Patru zodii protejate de divinitate în 2025. Vor avea succes pe toate planurile
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska