MAI: 120 de incidente, înregistrate în perioada campaniei pentru referendum

MAI: 120 de incidente, înregistrate în perioada campaniei pentru referendum
Ministerul Administrației și Internelor (MAI) informează, sâmbătă, că în perioada campaniei pentru referendum, la nivel național, s-au înregistrat 120 de incidente, cele mai multe fiind reclamate în mediul urban.
Publicat: 28/07/2012, 14:07
Actualizat: 22/08/2013, 18:23

Ministerul Administrației și Internelor (MAI) informează, sâmbătă, că în perioada campaniei pentru referendum, la nivel național, s-au înregistrat 120 de incidente, cele mai multe fiind reclamate în mediul urban.

Conform datelor statistice existente la nivelul MAI, în perioada campaniei pentru referendum (7 – 28 iulie), au fost înregistrate, la nivel național, 120 de incidente constând în infracțiuni, contravenții și fapte de altă natură.

Din totalul incidentelor, cele mai numeroase s-au produs pe raza municipiului București (21) și a județelor: Buzău (12), Cluj (opt), Brașov (șapte), Gorj și Dâmbovița (câte șase).

Cele mai numeroase dintre acestea au fost reclamate în mediul urban (64 incidente, reprezentând 53,3 la sută), majoritatea fiind sesizate prin apelul de urgență 112.

Au fost înregistrate 46 de infracțiuni, dintre care 34 la Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, constând în împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a participa la referendum, precum și în promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului.

De asemenea, au fost aplicate 13 contravenții (patre la Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii si liniștii publice, una la Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice și opt la alte acte normative), pentru care au fost aplicate șase amenzi contravenționale în valoare de 3.100 de lei și șapte avertismente scrise.

Procurorul general, Codruța Kovesi, a dispus ca cercetările și soluțiile privind infracțiunile comise în timpul referendumului, printre care oferirea sau darea de bani și împiedicarea participării la vot, să fie verificare de procurori de la parchetele curților de apel.

„Având în vedere rezonanța socială a indiciilor de comitere a unor infracțiuni în cadrul desfășurării referendumului privind demiterea Președintelui României, care va avea loc la data de 29 iulie 2012 și văzând dispozițiile art.52 – 57 din Legea nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare, și alte infracțiuni săvârșite în legătură cu desfășurarea referendumului, pentru a asigura soluționarea cu celeritate și în mod unitar a acestor cauze, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus măsuri la nivelul unităților de parchet competente din punct de vedere material și teritorial pentru exercitarea supravegherii cercetărilor de către lucrătorii de poliție judiciară”, informa joi Ministerul Public.

Acțiunea penală în cazul acestor infracțiuni, printre care promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului, împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a participa la referendum, se pune în mișcare din oficiu.

Cauzele vor fi înregistrate și soluționate la unitatea de parchet competentă din punct de vedere material și teritorial, iar la nivelul fiecărui parchet de pe lângă curte de apel va fi desemnat un procuror care va verifica modul în care se efectuează cercetările și soluțiile dispuse de către unitățile subordonate și va analiza oportunitatea preluării cauzelor, în funcție de împrejurările concrete și natura faptei săvârșite, preciza Ministerul Public.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?