Bursele europene au deschis luni în urcare, anunțând cea de-a treia ședință de creștere, datorită speculațiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) și liderii europeni vor lua noi măsuri împotriva crizei datoriilor de stat, informează Mediafax, citând Bloomberg.
Prețul porumbului a atins un nou record din cauza secetei persistente din Statele Unite, în timp ce moneda euro s-a depreciat cu 0,3% față de dolar.
Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante acțiuni europene a urcat cu 0,5% în debutul ședinței bursiere, după opt săptămâni consecutive de avans.
În Asia, indicele MSCI Asia Pacific al piețelor emergente a crescut cu 0,9%, recuperând aproape în totalitate pierderile din luna iulie.
Prețurile la porumb și soia au urcat cu peste 2%, la noi recorduri.
Președintele BCE, Mario Draghi, se întâlnește luni la Frankfurt cu secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner. De asemenea, Draghi se va întalni în aceste zile cu șeful băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann, în încecarea de a obține sprijinul acestuia pentru o nouă serie de achiziții de obligațiuni guvernamentale
Șeful BCE a declarat săptămâna trecută că va face tot ceea ce este necesar pentru a asigura supraviețuirea monedei euro. Liderii de la Berlin, Paris și Roma au subscris de asemenea afirmațiilor lui Draghi.
Propunerile lui Draghi vizează achiziția de obligațiuni guvernamentale direct de pe piața principală de către Mecanismul European de Stabilitate, însoțite de intervenții BCE pe piața secundară pentru a asigura reducerea dobânzilor, au declarat recent două surse apropiate situației.
O nouă scădere a dobânzii de politică monetară și un nou program de finanțare pe termen lung de la BCE către băncile comerciale sunt de asemenea printre variantele luate în calcul de oficialități.