Apelul lui Isărescu la adresa întregii clase politice: O clarificare, o detensionare a situației politice interne ar ajuta foarte mult economia

Apelul lui Isărescu la adresa întregii clase politice: O clarificare, o detensionare a situației politice interne ar ajuta foarte mult economia
Publicat: 02/08/2012, 16:29
Actualizat: 02/08/2012, 16:45

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a susținut o conferință de presă în care a explicat detaliat decizia de menținere a ratei dobânzii cheie de politică monetară la 5,25% pe an.

gândul vă prezintă principalele declarații ale guvernatorului:

♦ Analiza indicatorilor macroeconomic relevă o evoluție a inflației în linie cu prognozele băncii centrale.

♦ După atingerea în luna mai a unui minim de 1,79%, rata anuală a inflației a crescut ușor la nivelul de 2,4% în luna iunie.

♦ Pe plan extern se remarcă deteriorarea perspectivelor activității la nivel global.

♦ Sporirea aversiunii față de risc a investitorilor în condițiile mediului extern nefavorabil și ale unei eventuale prelungiri a tensiunilor politice interne, suprapusă elementelor menționate anterior, reclamă păstrarea unei atitudini prudente a politicii monetare, prin asigurarea unui ansamblu al condițiilor monetare reale adecvat ancorării eficace a anticipațiilor, îndeplinirii obiectivului de menținere a stabilității prețurilor pe termen mediu și susținerii unei bune funcționări a piețelor financiare.

♦ Conduita politicii monetare a rămas prudentă, vizând consolidarea perspectivelor de menținere durabilă a ratei inflației în interiorul intervalului de variație din jurul țintei și crearea premiselor pentru o redresare economică sustenabilă.

♦ Ieșirile de capital din România au fost determinate de suprapunerea factorilor prezentați.

♦ O parte din titlurile de stat în lei deținute de nerezidenți au fost vândute. A crescut oferta de lei și concomitent cea de valută. E vorba de câteva miliarde de lei. Urmează să analizăm aceste date. Bineînțeles că influențează piața valutară din România și cotațiile leului. O altă problemă ar fi că nu se reînnoiesc la scadență liniile de credit ale unor bănci comerciale. Nu avem întreruperi ale acestor linii, dar observăm o înclinație mai scăzută pentru a reînnoi și acestea creează probleme în domeniul finanțării deficitului de cont curent.

♦ Aceste mișcări au fost contrabalansate de Banca Națională nu numai prin intervenții.

♦ Nu întrevedem în săptămânile viitoare o calmare a situației europene. Aici tensiunile se vor păstra. Suntem în fața unor decizii majore pe care le vor lua în perioada următoare autoritățile europene. O clarificare, o detensionare a situației politice interne ne-ar ajuta foarte mult.

♦ Există date suficiente inclusiv situația din agricultură care justifică o prognoză cel puțin parțial diminuată în ceea ce privește creșterea economică.

♦ Mai trebuie să aveți în vedere că intervențiile noastre nu sunt strict vânzări de valută. De multe ori nici nu trebuie să intervenit direct sau indirect pe piața valutară. O bancă centrală are și alte tehnici. Eu cred că avem în continuare un anumit spațiu de manevră, nu am ajuns într-un colț, dar acest spațiu trebuie administrat cu înțelepciune și flexibilitate.

♦ O flexibilitate a cursului de schimb ne ajută. În condiții de incertitudine, de voltilitate cursul trebuie să-și facă datoria. Banca Națională nu comentează un nivel de curs.

♦ Rezerva este încă la un nivel adecvat. Avem mai mult decât o simplă speranță că lucrurile se vor clarifica. De multe ori rezerva este ținută nu ca să o folosești ci ca să o arăți.

♦ Cursul și-a făcut datoria. Ne-a dat posibilitatea să menținem o relativă stabilitate pe piața financiară.

♦ Nu luați variația rezervei ca fiind valoarea intervenției. Cifra aceea nu este corectă.


Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis joi menținerea ratei dobânzii cheie de politică monetară la 5,25% pe an, precum și menținerea nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Majoritatea analiștilor financiar-bancari au anticipat decizia prudentă a Băncii Naționale, de a nu relua procesul de relaxare a politicii monetare în principal datorită contextului politic intern, care a afectat atât încrederea investitorilor străini în economia locală cât și cotația leului față de principalele valute mondiale.

De la începutul anului și până în prezent, leul a pierdut 6,1% în fața monedei unice europene și s-a depreciat cu 12,2% față de dolarul american.

Deciziile Consiliului de Administrație:

♦ Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 la sută pe an;
♦ Gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar;
♦ Menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

La precedentele două ședințe de politică monetară, conducerea BNR a decis menținerea ratei dobânzii cheie, după patru ședințe consecutive în care banca centrală a relaxat politica monetară și a hotărât reducerea dobânzii de la 6,25% pe an la sfârșitul lui 2011, la 5,25% pe an în luna mai.

De la începutul anului, dobânda cheie de politică monetară a fost redusă cu 0,75 de puncte procentuale.

Începând cu luna mai, BNR a decis menținerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an pe fondul temerilor legate de prognozele pesimiste privind evoluția economiilor europene, dar și pe fondul tensiunilor politice interne.

„Perspectivele pe termen scurt sunt însă marcate de fluctuațiile sensibile ale apetitului pentru risc al investitorilor. Acestea sunt corelate cu modificările așteptărilor legate de creșterea economică pe plan mondial și cu efectele asupra economiilor Europei centrale și de est ale începerii procesului de reducere a expunerilor de către unele instituții de credit din Uniunea Europeană. Evoluțiile interne în context electoral, suprapuse elementelor menționate anterior, pot amplifica volatilitatea mișcărilor de capital”, a motivat BNR la ședința din 2 mai.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar