Estimări ING: BNR a utilizat puțin peste un miliard de euro pentru a susține leul în luna iulie

Estimări ING: BNR a utilizat puțin peste un miliard de euro pentru a susține leul în luna iulie
Publicat: 02/08/2012, 14:03
Actualizat: 26/08/2014, 04:21

Banca Națională a României (BNR) a utitlizat puțin peste un miliard de euro pentru a susține leul în luna iulie, consideră economistul ING Bank, Vlad Muscalu, perioadă în care moneda națională a fost afectată de tensiunile politice interne, scrie Mediafax.

„Mișcările recente și datele privind rezervele valutare, care ne-au făcut să credem că BNR a vândut puțin peste un miliard de euro în ultima lună, ne determină să înlocuim prognoza noastră pozitivă pe termen scurt cu una negativă și estimăm revenirea leului la minimul recent, de 4,65 unități pentru un euro”, arată un raport transmis joi de ING Bank.

Leul s-a depreciat abrupt de la începutul lunii iulie, cu 4,2%, până la un un record istoric de 4,65 lei/euro. Percepția jucătorilor a fost afectată de turbulențele politice, care au avut ecouri internaționale.

Moneda națională a recuperat luni semnificativ din terenul pierdut în săptămânile precedente, după ce primele date de la referendumul de demitere a președintelui Băsescu au arătat că nu se va îndeplini cvorumul de 50% plus unu. Cei mai mulți jucători străini au ales să-și închidă din poziții, însă dealerii nu au exclus și o prezență discretă a BNR.

Tensiunile politice nu s-au terminat însă, întrucât Curtea Constituțională a amânat dezbaterile legate de rezultatul referendumului.

Potrivit economistului ING, această incertitudine pare să pună presiune pe leu, care, spre deosebire de alte perechi valutare, a avut o sesiune dificilă miercuri, iar cotații au depășit din nou 4,6 lei/euro.

Cotațiile monedei naționale au continuat să urce la deschiderea sesiunii de joi, înregistrând oscilații în jurul nivelului de 4,61 lei/euro, pe volume reduse de valută tranzacționată, potrivit dealerilor.

Banca centrală a anunțat miercuri că rezervele valutare au scăzut în luna iulie cu 819 milioane euro, de la 32,96 miliarde euro la 32,14 miliarde euro, în condițiile în care plățile scadente în contul datoriei publice denominate în valută au fost de 127,92 milioane euro.

În cursul lunii iulie, BNR a înregistrat intrări la rezerva valutară de 1,3 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaționale și altele.

Concomitent, de la rezerva valutară s-au consemnat ieșiri de 2,11 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

Luna trecută, Ministerul de Finanțe a emis titluri de stat de 1,6 miliarde lei și a avut de efectuat plăți de peste 5 miliarde lei. Diferența a fost, cel mai probabil, acoperită din bufferul constituit în valută. Astfel, este posibil ca Ministerul Finanțelor să fi vândut către BNR peste 800 de milioane de euro, sumă pe care banca centrală a vândut-o mai departe în piață.

MFP a anunțat în 24 iulie că suma din buffer se ridică la 3,3 miliarde euro, cu 1,5 miliarde euro sub nivelul de la începutul lunii mai, diferență în care intră și plata unei emisiuni scadente în valoare de 700 milioane de euro.

„Diferența de aproximativ 0,85 miliarde euro a fost utilizată pentru contracararea tendinței de creștere a randamentelor pe piața primară a titlurilor de stat datorată situației tensionate de pe plan internațional, a celei aferente structurii lichidității din sistemul bancar românesc, precum și a contextului intern. Această utilizare a fost facilitată de aprobarea liniei de credit în valoare de 1 miliard euro de către Consiliul Director al BIRD în cursul lunii iunie 2012, care este considerată de instituțiile financiare intenaționale drept componentă a rezervei financiare la dispoziția Ministerului Finanțelor Publice”, se spunea în comunicatul MFP.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia