Promotorii concertelor care o aveau ca invitată pe Mihaela Ursuleasa, rugați să doneze din onorarii

Promotorii concertelor care o aveau ca invitată pe Mihaela Ursuleasa, rugați să doneze din onorarii
Publicat: 03/08/2012, 18:12
Actualizat: 25/06/2013, 14:24

Promotorii concertelor pe care urma să le susțină Mihaela Ursuleasa în viitorul apropiat sunt rugați, într-un mesaj semnat de agenta artistei, să doneze jumătate din onorarii într-un cont deschis special pentru fiica pianistei, în vârstă de șapte ani.Mesajul a fost postat pe site-ul oficial al pianistei și este semnat de Andreea Butucariu.

„Pianista Mihaela Ursuleasa a fost găsită moartă în apartamentul ei din Viena, orașul ei adoptiv, în dimineața zilei de 2 august 2012. Medicul legist a declarat că decesul a fost cauzat de o comoție cerebrală. Avea doar 33 de ani (un număr magic)”, începe mesajul scris de impresara pianistei.

Mesajul este și un omagiu adus pianistei: „Artiști ca Mihaela sunt cei care ne dau speranță, ne ajută să simțim și ne fac să înțelegem muzica, iar arta este mai presus de toate, deoarece ne face să dezvoltăm ca ființe umane. Ei ne fac să ne dăm seama că suntem pe drumul cel bun, când ne deschidem nu ochii și urechile, ci inimile pentru a asculta, așteptând ca muzica să ne miște și să ne ducă în altă lume. Asta a făcut muzica Mihaelei”.

„Cu mare durere îi spunem «la revedere» și ne păstrăm speranța că restul adevăraților artiști, precum Mihaela, vor continua să ne ghideze astfel încât să auzim și mai ales să simțim. Ne-am dori să vă rugăm pe voi, publicul și prietenii ei, nu să o jeliți, ci să o lăsați să se odihnească în pace și să v-o amintiți pentru ceea ce a fost pe planeta Pământ, un mare muzician și artist, probabil prea mare pentru a o înțelege în majoritatea timpului”, se mai arată în același mesaj.

De asemenea, Butucariu menționează că pe site-ul ursuleasa.com va fi postată înregistrarea Concertului Nr. 2 pentru pian de Frederic Chopin, pe care artista l-a susținut pe 7 iunie anul acesta, la București.

Organizatorii concertelor la care urma să participe artista sunt, de asemenea, rugați să îi aducă un omagiu Mihaelei Ursuleasa la aceste evenimente, dar și să contribuie financiar la viitorul fiicei acesteia.

„De asemenea, aș dori să îi rog pe promoterii care au invitat-o pe Mihaela să susțină concerte în următoarele luni și care o așteptau să vină pe scenele lor să lucreze alături de noi și să dedice aceste concerte artei și memoriei sale, în speranța că, oriunde ar fi acum, ne va simți energia și va veni alături de noi, la aceste concerte, cu inspirația ei muzicală. O rugăminte specială pentru organizatorii acestor concerte este cea de a dona jumătate din onorariile pentru aceste concerte într-un cont pe care îl vom crea pentru fiica ei de șapte ani. Orice fel de donații sunt binevenite”, se arată în mesaj.

Numărul contului va fi publicat pe ursuleasa.com, iar informații despre înmormântare vor fi făcute publice miercuri sau joi.

Pianista Mihaela Ursuleasa a fost găsită decedată în apartamentul ei din Viena joi, de impresara sa, Andreea Butucariu. Ursuleasa, care avea 33 de ani, se stabilise la Viena de foarte mulți ani, unde locuia cu mama ei și fetița sa de șapte ani.

Potrivit wien.orf.at, poliția austriacă exclude ipoteza de sinucidere sau crimă în cazul decesului pianistei române Mihaela Ursuleasa, indicând drept cauză probabilă o „hemoragie cerebrală” sau o „căzătură fatală”. Totodată, a fost indicată drept cauză a morții o rupere a unui anevrism cerebral, în presa germană citată de AFP.

Mihaela Ursuleasa trebuia să susțină două concerte la București, cu Orchestra Națională de Tineret. De asemenea, ea trebuia să concerteze, pe 4 august, în sala mare de la Konzerthaus Berlin, tot alături de Orchestra Națională de Tineret, în cadrul Young Euro Classic, cel mai important festival internațional pentru orchestre de tineret.

Mihaela Ursuleasa avea programate numeroase concerte în acest an, respectiv pe 18 și 19 august la Eisenstadt, Germania, și pe 29 august la Varșovia, Polonia. Acestora li se adaugă un turneu pe care pianista română îl avea programat în mai multe orașe din Brazilia, între 29 septembrie și 9 octombrie. De asemenea, Mihaela Ursuleasa avea programate concerte și pe 19 octombrie la Mainz, Germania, pe 24 octombrie la Berna, Elveția, pe 12 noiembrie la München, Germania, pe 13 decembrie la Amsterdam, Olanda, și pe 16 decembrie Kempen, Germania, potrivit site-ului EAS Musikmanagement, echipă din care pianista Mihaela Ursuleasa făcea parte.

Născută pe 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a avut șansa, la vârsta de 13 ani, să fie ascultată de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-și construi întreaga pregătire muzicală printr-o bursă de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost câștigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competiții internaționale, „Clara Haskil”, din Elveția – în 1999. Au urmat apariții sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg și München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.

Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alături de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda și orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varșovia, Berlin. A avut apariții încununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.

Printre dirijorii cu care a colaborat se numără maeștri de seamă ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner și Dennis Russel Davies.

De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus în ciclul „Pianiști ai anului 2001”) sau debutul londonez, în martie 2002, în Seria Internațională de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut în Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitații pentru anul 2006 – recitaluri și concert cu Orchestra Simfonică din Montreal.

Parteneră rafinată în muzica de cameră, Mihaela Ursuleasa a apărut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, îndeosebi alături de violonista Patricia Kopacinskaia.

În anul 2006, San Francisco Chronicle spunea despre Mihaela Ursuleasa că este „un fel de Beethoven”.

Pe parcursul carierei sale, Mihaela Ursuleasa a lansat două albume, în 2010, „Piano & Forte” (Beethoven, Brahms, Ravel, Ginastera, Constantinescu; Berlin Classics), și în 2011, „Romanian Rhapsody” („Rapsodia Română nr. 1” a lui George Enescu, „Suita pentru pian” a lui Paul Constantinescu, două dansuri populare românești de Béla Bartók și trei piese de Franz Schubert).

Oana Ghita, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Emmanuel Macron a vizitat Satul Olimpic înainte de Jocurile de la Paris 2024