Un grup de oameni de știință de la Universitatea Columbia din Statele Unite ale Americii susțin că au descoperit o nouă modalitate de a combate obezitatea. Studiind țesutul adipos la șoareci, savanții au găsit o modalitate de a transforma grăsimea albă din organism, cunoscută și sub numele de grăsime „rea”, în grăsime maro, cunoscută și sub numele de grăsime „bună”, notează Daily Mail.
Specialiștii au reușit ca prin dezactivarea unei proteine din creierul cobailor să transforme grăsimea albă – cea care se găsește, de obicei, în jurul taliei – în grăsime maro, un tip de grăsime care arde caloriile pentru a produce căldură. Bebelușii se nasc cu o cantitate mare de grăsime maro, pentru a face față frigului.
Experții sunt de părere că această descoperire ar putea reprezenta o variantă eficientă de a combate obezitatea și chiar diabetul, boală asociată cu supraponderalitatea, mai scrie cotidianul britanic.
Specialiștii considerau, până de curând, că grăsimea maro dispare pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar s-a descoperit între timp că și la maturitate dispunem de o anumită cantitate din această grăsime benefică. Sporirea acestei cantități ar putea fi o modalitate de a lupta împotriva obezității, susțin oamenii de știință americani. Cu toate acestea, este nevoie de o altă metodă de tranformare a grăsimii albe în grasime maro, care să nu presupună o intervenție în creierul uman.
Savanții de la Universitatea Columbia susțin că au descoperit o altă metodă. Potrivit acestora, activitatea acestor enzime poate fi crescută prin creșterea sensibilității corpului la insulină. Acest lucru se poate obține prin administrarea unor substanțe denumite tiazolidine care activează o grupă de celule, demunită ppar-gamma, care la rândul lor stimulează producerea de insulină. Doctorii se feresc de aceste medicamente din cauza efectelor secundare precum intoxicația ficatului și subțierea densității oaselor.
Pentru a preveni apariția efectelor adverse, cercetătorii au creat o versiune mutantă a celulelor mai sus menționate, care pratic transformă grăsimea albă în grăsime maro.
Deși rezulatele obținute în laborator sunt unele încurajatoare, cercetătorii atrag atenția asupra dificultății de a obține acest proces într-un mod sănătos și eficient și la subiecți umani.