Google ar trebui să plătească 750 de dolari pe fiecare carte copiată, distribuită sau pusă la dispoziție utilizatorilor, potrivit cererii înaintate în instanța din New York de către un grup de autori ale căror volume au fost digitalizate de către companie, informează Reuters.
Potrivit acțiunii grupului care aparține de sindicatul autorilor prezidat de romancierul și avocatul Scott Thurow, proiectul de digitalizare al Google nu respectă drepturile de autor.
„Credem că Google Books folosește într-un mod just drepturile de autor, furnizându-le utilizatorilor informații pentru a identifica volume interesante și pentru a le împrumuta ulterior și servește oarecum ca un catalog de cărți, în lumea digitală”, a declarat, de cealaltă parte, o purtătoare de cuvânt a Google.
Proiectul de digitalizare Google a devenit subiect de litigiu în urmă cu șapte ani, când Google a început să copieze milioane de cărți, ca urmare a unui acord cu mai multe biblioteci, inclusiv cele de la prestigioasele universități Harvard, Stanford și Oxford.
Din 2004, Google a scanat peste 20 de milioane de volume. În martie 2011, un judecător federal a respins o înțelegere în valoare de 125 de milioane de dolari în acest caz, iar în luna mai autorii au dat în judecată, în grup, această companie. Printre cei care au dat Google în judecată se numără și jucătorul de baseball de la New York Yankees, Jim Boulton, care ascris volumul „Ball Four”.
Google, proprietarul celui mai popular motor de căutare pe internet, are sediul central în Silicon Valley și birouri în America de Nord, America de Sud, Europa și Asia.