AVERTIZAREA premierului italian: Neînțelegerile din zona euro privind criza pot conduce la „DEZINTEGRARE PSIHOLOGICĂ” a UE

AVERTIZAREA premierului italian: Neînțelegerile din zona euro privind criza pot conduce la DEZINTEGRARE PSIHOLOGICĂ a UE
Publicat: 06/08/2012, 11:22
Actualizat: 01/02/2019, 21:36

Neînțelegerile din zona euro privind măsurile necesare pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat subminează viitorul Uniunii Europene și amenință să conducă la „dezintegrarea psihologică” a Europei, a declarat premierul italian Mario Monti într-un interviu pentru Der Spiegel, preluat de Bloomberg.

„Tensiunile care au acompaniat zona euro în ultimii ani dau deja semne ale unei dezintegrări psihologice a Europei. Pot numai să salut declarația BCE (Băncii Centrale Europene – n.r.) că există o «disfuncționalitate severă» a pieței obligațiunilor de stat din zona euro. Este adevărat, de asemenea, că unele țări trebuie să suporte costuri de finanțare «extraodrinar de ridicate» pentru a-și refinanța datoriile. Exact asta spun și eu, de mult timp”, a afirmat Monti în interviul prezentat duminică de revista germană.

Liderul italian a reiterat apelul pentru acțiuni rapide la nivelul zonei euro în vederea scăderii dobânzilor pentru statele aflate în dificultate.

Investitorii de pe piețele financiare și politicienii încearcă încă să înțeleagă comentariile de săptămâna trecută ale președintelui BCE, Mario Draghi. Acesta a afirmat, joi, că dobânzile ridicate la care se împrumută unele țări din zona euro sunt „inacceptabile” și a prezentat un plan pentru scăderea costurilor de finanțare ale statelor care au probleme. Potrivit propunerilor, BCE ar urma să cumpere obligațiuni de stat spaniole și italiene de pe piața secundară, în timp ce fondul de urgență al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, ar achiziționa titluri direct de la Trezoreriile celor două țări. Intervenția descrisă ar avea loc în condiții stricte, cu ținte fiscale și obiective privind reformele structurale.

Piețele au scăzut inițial după declarațiile lui Draghi, investitorii concentrându-se pe afirmația că Spania și Italia ar trebui să ceară oficial reînceperea achizițiilor de obligațiuni de către BCE. O zi mai târziu au revenit însă în creștere, participanții la piață concluzionând că banca va interveni cu siguranță la un moment dat, chiar dacă nu se știe o dată exactă.

„BCE nu a repornit achizuițiile de obligațiuni în această săptămână, după cum era așteptat, însă a indicat o modificare mai importantă și mai constructivă în abordarea față de rezolvarea crizei. Dacă planul prezentat va fi implementat în totalitate, BCE va oferi practic un suport de lichiditate, facilitând accesul țărilor la piețe pentru o mare parte din necesarul de finanțare”, a comentat economistul șef al JPMorgan Chase, Bruce Kasman, într-o analiză prezentată la o zi după declarațiile lui Draghi.

Costurile de finanțare ale Spaniei, reprezentate prin randamentul obligațiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani, au atins un maxim de 7,44% după comentariile șefului BCE, însă au încheiat săptămâna la 6,77%. Similar, dobânda suportată de Italia a atins 6,28%, dar a finalizat vineri la 6,01%. Spre comparație, Germania se împrumută la aproximativ 1,4%.

Monti a mai afirmat, pentru Der Spiegel, că Italia ajută practic Germania să se împrumute la dobânzi mici.

„Randamentele ridicate pe care trebuie să le plătească acum Italia subvenționează dobânzile mici ale Germaniei. Fără aceste riscuri, randamentul obligațiunilor guvernamentale germane ar fi ceva mai ridicat”, a spus liderul de la Roma.

Intenția lui Draghi de a reactiva programul de absorbție de obligațiuni al BCE a determinat reacții critice din partea unor lideri germani. Fostul economist șef al BCE, Otman Issing, a afirmat că stabilitatea prețurilor ar fi „amenințată masiv”, potrivit Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Succesorul său, Juergen Stark, a spus că BCE ar acționa în afara mandatului, riscând confilcte de interese și pierderea independenței garantată prin lege.

Germania nu a înaintat însă o reacție oficială față de declarațiile președintelui BCE, probabil și pentru că Europa de Vest este în periaoda de vacanță de vară. Premierul spaniol Mariano Rajoy este în vacanță în Galicia, cancelarul german Angela Merkel se relaxează în Alpii italieni, iar președintele francez Francois Hollande stă la reședința oficială de vacanță din sudul Franței.

Următoarea întâlnire a miniștrilor Finanțelor din zona euro va avea loc la începutul lunii septembrie, când va fi discutată reluarea achizițiilor de obligațiuni de către BCE, dar și situația din Grecia, potrivit unor surse citate de agenția italiană Ansa. Următoarea ședință de politică monetară a BCE va avea loc pe 6 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Terorism ecologist. În loc să împuște urșii agresivi, vor să-i trimită în România
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Ce rol joacă statul român în afacerile lui Gabi Bădălău? Cum a reușit să aibă...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un telescop spațial care a costat mai bine de 800 de milioane de dolari a...