Anul 2012 poate deveni o premieră la capitolul creșteri în turism, existând premise ca maximul înregistrat în 2008 să fie depășit în acest an, a declarat luniCristian Bărhălescu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT).
Numărul de înnoptări în semestrul I 2012 a depășit șapte milioane, o creștere de 8,1% față de aceeași perioadă din 2011, reiese din datele publicate recent de Institutul Național de Statistică. Dintre aceștia, 5,59 milioane de turiști au fost români, iar 1,45 milioane au fost turiști străini.
„Statisticile arată că începem să înregistrăm creșteri reale în turism, după ce ultimii ani au fost marcați de recuperarea scăderilor înregistrate imediat după debutul crizei economice mondiale. România se află, practic, într-un punct de cotitură în acest domeniu și este foarte important să intensificăm colaborarea cu mediul de afaceri din turism, pentru a putea concretiza această oportunitate”, a afirmat Bărhălescu.
Sursa: INSSE
Bărhălescu a spus că în ultimii trei ani, în perioada 2009-2011, numărul total de turiști care au vizitat România s-a situat constant sub maximul atins în 2008, de 7,12 milioane de turiști.
„Dacă analizăm evoluția pe primul semestru, începând din acest an, putem înregistra creșteri reale. Un bun exemplu în favoarea acestei afirmații sunt chiar cifrele comunicate de patronate cu privire la gradul de ocupare de 100% a unităților de cazare de pe litoral, din ultimul sfârșit de saptămână”, a adăugat Cristian Bărhălescu.
În 2008, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 7,12 milioane de turiști.
În semestrul I 2012, comparativ cu semestrul I 2011, atât sosirile, cât și înnoptările înstructurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare, au înregistrat creșteri cu 12,7%,respectiv cu 8,1%, arată datele INS.
Sosirea unui turist într-o structură de primire turistică se înregistrează când o persoană este înscrisă în registrul structurii respective, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopți, potrivit metologiei INS.Înnoptarea reprezintă intervalul de 24 de ore, începând cu ora hotelieră, pentru care o persoană este înscrisă evidența structurii de cazare turistică și beneficiază de găîzduire în contul tarifului aferent spațiului ocupat, chiar dacă durata de ședere efectivă este inferioară intervalului menționat.