Radu Stroe a precizat că Guvernul, prin Memorandumul privind măsurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 și transmiterea către Curtea Constituțională a numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, pentru a se putea stabili dacă referendumul pentru demiterea președintelui este valabil în conformitate cu dispozițiile articolului 5 alineatul 2 din Legea 3/2000, a hotărât să respecte hotărârea CC din 3 august.
El a precizat că, potrivit memorandumului, vor fi făcute verificări cu privire la corectitudinea întocmirii listelor electorale permanente, în vederea identificării unor cazuri speciale.
Radu Stroe a mai arătat că, în acest sens, trebuiau să fie luate în considerare nouă categorii, respectiv: persoanele decedate; persoanele care și-au pierdut dreptul de a vota; persoanele care au obținut statutul de cetățean român cu domiciliul în străinătate; persoanele care au pierdut cetățenia română; persoanele al căror act de identitate a expirat și nu a fost reînnoit; persoanele care și-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localității rezidente anterioare; persoanele care se identifică la un domiciliul într-un număr ce nu se corelează cu suprafața locuibilă și cu numărul de camere ale imobilului; persoanele care și-au schimbat numele prin căsătorie, divorț pe cale administrativă și persoanele cu reședința sau domiciliul în străinătate.
Ministrul delegat pentru Administrație a mai spus că primarii sunt abilitați prin lege să facă aceste verificări, care în mod normal ar trebui să fie făcute zilnic sau la momentul în care schimbările apar.
Radu Stroe a explicat că nu se vor face intervenții pe listele electorale permanente, ci vor fi elaborate documente în care să fie consemnate cazurile care apar în urma verificării acestor liste.
„Noi nu băgăm în baza de date nimic și nu scoatem nimic. Baza de date, lista permanentă este și rămâne așa cum a fost la alegeri și vom aveau summum de elemente, de situații de la nivel local centralizate de județ, de la nivel de județ centralizate, care vor da niște elemente din toate acele categorii. Toate aceste lucruri noi nu le operăm, ci le trimitem Curții Cunstituționale. Curtea Constituțională va analiza, va vedea, va stabili. Noi nu stabilim nimic. Noi doar dăm materialele”, a precizat ministrul delegat pentru Administrație.
În cazul persoanelor decedate și altor câteva categorii dintre cele nouă enunțate, Radu Stroe a spus că primarii au datele necesare în interiorul instituției.
Potrivit lui Radu Stroe, în cazul românilor din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe va ajuta cu situații ale persoanelor cu rezidență sau domiciliul în alte state.
„Acțiunea noastră se defășoară pe două paliere, unul intern al administrației interne, dar și pe plan extern, prin Ministerul de Externe. În plan intern, instituțiile administrației publice precum și alte instituții vor efectua o radiogramă cu situațiile posibile întâlnite în teritoriu”, a explicat Radu Stroe.
Ministrul s-a referit și la situația în care într-un imobil au domiciliul foarte multe persoane, „într-un număr care nu se corelează cu suprafața locuibilă”, arătând că vor fi făcute verificări.
Radu Stroe a precizat că în situația în care o sută de persoane au domiciliul într-un singur imobil, „deja instituțiile statului trebuie să sesizeze organele abilitate”.
Potrivit lui Stroe, pentru toate situațiile identificate vor fi întocmite tabele nominale pentru fiecare din cele nouă cazuri identificate la nivelul fiecărei localități. În mod similar vor fi întocmite tabele numerice care vor totaliza cazurile identificate.
Tabelele vor fi semnate la nivelul localităților de către primar, secretarul unității administrativ teritoriale, șeful serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor.
Radu Stroe a pecizat că până în 24 august vor fi trimise rapoartele de la nivelul structurilor locale la cele județene, apoi, între 24 și 27 august, datele vor ajunge la nivel național, astfel încât în 29 august să poată fi transmise Curții Constituționale.