Irakul a devenit al doilea cel mai mare producător de petrol al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), după Arabia Saudită, reușind să devanseze Iranul în clasament. Astfel, producția sa de petrol a ajuns la 3,2 milioane de barili pe zi, conform vicepremierului acestui stat, informează Russia Today.
„Producția de petrol este acum de 3,2 milioane de barili, mai mare decât cea a altor state precum Iranul, Emiratele Arabe Unite sau Kuweitul”, a declarat vice-premierul iranian Hussein al-Shahristani.
Producția irakiană a fost, în luna iulie a anului în curs, de 3,079 milioane de barili de petrol pe zi, în creștere cu 400.000 de barili față de finalul anului 2011, potrivit raportului făcut public de reprezentanții OPEC aferent lunii august.
Acesta este cel mai mare nivel de producție atins de acest stat în peste 20 de ani.
Producția de petrol a Iranului a ajuns la minimul ultimilor 20 de ani
În cazul Iranului, producția de petrol a scăzut cu 700.000 de barili pe zi ajungând la 2,317 milioane de barili pe zi, cel mai mic nivel atins de acet stat în ultimii 20 de ani.
„În ultimii ani, Irakul a dezvoltat un program la scară largă pentru industria sa petrolieră. Statul atrage investiții și tehnologii străine pentru a-și explora resursele”, a declarat Yulia Voitovich, analist al Investcafe.
Companiile rusești care își desfășoară activitatea în acest domeniu, cum ar fi Lukoil, a cărei rețea de distribuție operează și în România, Bashneft și Gazprom dezvoltă, la rândul lor, programe în Irak.
Cu cât vor oficialii irakieni să crească producția de petrol a statului
Abdelkarim al-Luaybi, ministrul irakian al Petrolului, a declarat că statul său plănuiște să crească producția anul acesta la 3,4 milioane de barili de petrol pe zi și exporturile la 2,6 milioane de barili de petrol pe zi.
Irakul deține unul dintre cele mai mari depozite de astfel de resurse din lume, mai exact 145 de miliarde de barili de petrol și 3.200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Sancțiunile impuse Iranului afectează economia acestui stat
„Sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii și de Europa au afectat deja economia iraniană. Exporturile de petrol ale Iranului au scăzut la 1,3 milioane de barili pe zi în prima jumătate a anului 2012 și există posibilitatea ca ele să scadă în continuare”, este de părere Voitovich.
Pe fondul declinului volumului de export, oficialii iranieni sunt nevoiți să scadă producția de petrol pentru că depozitele lor sunt folosite deja la capacitate maximă, a mai explicat analistul.
OPEC este o organizație interguvernamentală cu sediul la Viena care este alcătuită din 12 state membre producătoare de petrol. Statele care fac parte din această organizație sunt Algeria, Angola, Ecuador, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Niger, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Venezuela.