Creșterea creditelor neperformante din Grecia, din cauza recesiunii, amenință viabilitatea sistemului financiar al țării și șansele deja mici de succes ale celui de-al doilea program de salvare, au avertizat marți bancheri eleni citați de MarketWatch.
Bancheri de rang înalt din Grecia au arătat că 20% din împrumuturile acordate pe piața elenă sunt neperformante, în condițiile în care recesiunea și valurile de reduceri bugetare au privat companiile și populația de mijloacele de a rambursa împrumuturile, informează Mediafax.
La sfârșitul primului trimestru, rata creditelor neperformante era de 18,5%, de peste două ori mai mare față de nivelul de 9% raportat de băncile spaniole la sfârșitul lunii mai.
„Ritmul de creștere a creditelor neperformante este îngrozitor. Am fost totodată nevoiți să extindem perioada de rambursare pentru peste jumătate de milion de împrumuturi. Oamenii pur și simplu nu mai au bani să plătească”, a spus un bancher.
Datele nu includ expunerea substanțială a băncilor la datoriile guvernamentale, chiar și după restructurarea de 200 de miliarde de euro a acestora care a avut loc în acest an.
Băncile elene au în portofolii împrumuturi guvernamentale de 16 miliarde de euro și obligațiuni și titluri suverane de circa 24 de miliarde de euro care ar fi intrat sigur în default dacă creditorii instituționali ai Greciei ar fi refuzat să prelungească ajutorul.
Potrivit bancherilor, creșterea creditelor neperformante pune sub semnul întrebării nivelul celui de-al doilea program de salvare, care prevede 50 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor elene,
Planul de recapitalizare a băncilor, care urmează să fie finalizat în acest an, este probabil că ducă la naționalizarea de facto a sistemului bancar, consideră bancherii.
„Ar putea fi insuficient dacă spirala recesionistă nu se va opri în curând. Suntem pe muchie de cuțit, cu credite neperformante de circa 48 de miliarde de euro”, a spus un al bancher.
Potrivit datelor băncii centrale elene, împrumuturile către populație și companii se ridicau la sfârșitul lunii iunie la 240,2 miliarde de euro.
„Situația este pe cale să scape de sub control. Recesiunea ne-a lovit dur și din păcate nu se întrevede sfârșitul acesteia”, a spus primul bancher.
Economia elenă s-a contractat cu 6,2% în cele 12 luni încheiate în iunie, potrivit datelor Eurostat.
Economia Greciei se află în al cincilea an de recesiune, autoritățile făcând eforturi pentru respectarea țintelor de reducere a deficitului bugetar impuse de Uniunea Europeană și FMI în schimbul celui de-al doilea program de salvare, de 173 miliarde de euro.
Programul a cerut băncilor elene să reevalueze în scădere la jumătate obligațiunile suverane deținute, provocând sistemului pierderi de 20 de miliarde de euro.