Președintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, că nu a avut nicio legătură cu serviciile secrete în timpul lui Nicolae Ceaușescu, menționând că navele, ca și avioanele, nici în vremea comunismului nu se dădeau „pe pile”.
Întrebat cum comentează faptul că este comparat, în anumite publicații internaționale, cu Nicolae Ceaușescu, Băsescu a răspuns: „Așa este. Știu și eu acest lucru. Au fost câțiva ziariști care au făcut această comparație. Nu cred că au fost de cea mai mare bună credință, dar vă aduc un argument: Ceaușescu a construit și a consolidat comunismul, iar eu, în mod oficial, am condamnat comunismul și l-am declarat ca fiind un regim ilegitim și criminal. Am făcut-o printr-un raport semnat de mine și susținut de mine în Parlament. Asta mă deosebește pe mine de Ceaușescu. El a crezut în comunism, iar eu am declarat comunismul un regim ilegitim și criminal”.
Realizatorul a spus că „un american pe nume John Podesta (fostul șef al personalului Casei Albe sub președinția lui Bill Clinton – nota redacției), care a declarat că în timpul lui Ceaușescu ați fi lucrat cu serviciile secrete”, iar Traian Băsescu a răspuns: „Nu, n-am avut nicio legătură cu serviciile secrete. N-am avut cum să lucrez”.
„De regulă, în România se vorbește foarte mult. Și mulți își dau cu părerea. Nimeni nu arată probe. Vreau să știți că eu sunt șeful de stat care a transferat toata arhiva fostei securități, peste 2 milioane de dosare ale fostei securități, către o instituție care le studiază. Mai exact 2 milioane 200 de mii ale fostei securități din dispoziția mea au fost transferate către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Numai că eu am devenit președinte în decembrie 2004. Dacă ar fi existat un dosar al meu, ar fi fost scos la lumină din 1990 până în decembrie 2004. Deci despre noi cei care ne-am născut înainte de revoluție se poate spune orice. Spre exemplu, unul dintre argumentele majore ale celor care spuneau că am fost omul securității era legat de faptul că, la o vârstă foarte tânără, comandam cea mai mare navă pe care o avea România. Era un petrolier de 157 de mii de tone”, a continuat Băsescu, în interviul publicat miercuri de către Vocea Rusiei.
Întrebat dacă are în vedere „istoria din portul franțuzesc”, Băsescu a replicat: „Nu. Aia e neînsemnată. Vreau să vă spun că îmi aduc aminte cu plăcere când mă întâlneam pe Bosfor cu cele două nave rusești de aceeași mărime. Se numeau Kuzbass și Krivbass. Erau doar puțin mai mici, nava mea avea 306 metri, cele două nave rusești aveau 300 de metri. Iar nava mea era mai rapidă pentru că aveam motor Diesel, iar cele două nave rusești erau propulsate cu turbină cu aburi. Și aveam o relație, dacă vreți, amicală cu cei doi comandanți ruși cu care aproape mereu mă întâlneam pe Bosfor. Era cea mai mare navă a noastră și cele mai mari nave ale Uniunii Sovietice. Ei încărcau mereu la Novorossiisk. Și de la această poveste mulți s-au întrebat că dacă nu era omul securității, nu putea să comande o asemenea navă. Ori asta este o nebunie prin deducție. Sau e o nebunie să faci asemenea deducții pentru că nimeni nu-ți dădea o navă de asemenea dimensiuni pentru că erai susținut de securitate. Trebuia să știi s-o conduci. Eram foarte tânăr, însă navele ca și avioanele nici în vremea comunismului nu se dădeau pe pile”.