Prima pagină » Economic » STUDIU: Contrabanda cu țigări a scăzut în iulie la sub 13% din piață

STUDIU: Contrabanda cu țigări a scăzut în iulie la sub 13% din piață

STUDIU: Contrabanda cu țigări a scăzut în iulie la sub 13% din piață
Serbia rămâne principala sursă pentru comerțul ilicit cu țigarete.

Contrabanda cu țigări a scăzut ușor în iulie, la 12,9%, coborând pentru prima dată în acest an sub 13%, potrivit unui studiu realizat de Novel Research, citat de Mediafax.

Piața neagră s-a plasat la 13% în ianuarie, la 13,4% în martie și la 13,3% în luna mai, conform sursei citate.

„Se remarcă scăderea contrabandei cu produse din tutun provenite din Ucraina (cu 7 puncte procentuale în iulie față de mai, la 17,7%) și o creștere semnificativă a comerțului ilicit cu produse Duty Free (cu 5,7 pp mai mult în iulie față de mai, până la 23,2%). Alte tendințe înregistrate în mai se acccentuează în iulie.

Astfel, Serbia rămâne principala sursă pentru comerțul ilicit cu țigarete, ajungând la o pondere de 32% din totalul produselor traficate ilegal, în creștere cu 2,9 pp comparativ cu mai. De asemenea, ponderea produselor cu timbre fiscale moldovenești continuă să se afle în scădere. Din punct de vedere regional, se înregistrează o creștere semnificativă în Sud-Est (cu 4,3 pp, la 8,1%). Vest rămâne regiunea cea mai afectată de comerțul ilicit (31,5%), urmată de Nord-Est (22,4%) și Sud-Vest (18.9%)”, a declarat într-un comunicat directorul Novel Research, Marian Marcu.

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs&Communications JTI Romania și Moldova, a declarat în comunicat că speră ca trendul descrescător să continue.

La rândul său, Adrian Popa, director Corporate&Regulatory Affairs BAT România, a spus că în iulie 2010 contrabanda se situa la circa 21%, în ianuarie 2010 la peste 36% și că un punct procentual recuperat de piața legală din contrabanda echivalează cu 30 milioane euro taxe suplimentare plătite la buget.

Pentru reducerea contrabandei, producătorii de țigări propun aplicarea criteriului cantitativ pentru calificarea infracțiunii de evaziune fiscală/contrabandă, instituirea unor mecanisme de verificare în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și Bulgaria, unde nu există puncte de control vamal, atribuirea unor competențe specifice poliției locale și jandarmeriei, pentru sancționarea vânzării produselor de contrabandă în piețe, târguri sau pe stradă, confiscarea mijlocului de transport folosit pentru activități ilicite și distrugerea mașinilor modificate.

Studiul a fost prezentat vineri la Giurgiu, unde a avut loc un eveniment legat de finalizarea unui stagiu de formare pentru 20 de agenți vamali din Republica Moldova instruiți de Autoritatea Vamală Română pentru operațiuni de control în trafic.

Principalii producători de țigări din România sunt JTI, BAT și Philip Morris.
 

Citește și