Banca Centrală Europeană (BCE) ia în calcul stabilirea unor plafoane asupra randamentelor obligațiunilor guvernamentale din zona euro, impuse prin cumpărarea nelimitată de titluri de către instituție de pe piața secundară, potrivit revistei Der Spiegel, preluată de Bloomberg.
Consiliul guvernator al BCE va lua o decizie privind această măsură la următoarea ședință de politică monetară, de la începutul lunii septembrie, notează Der Spiegel, fără a preciza sursa informațiilor.
Achizițiile de obligațiuni efectuate de bancă ar fi făcute publice imediat după efectuarea tranzacțiilor, a precizat publicația germană.
Un reprezentant al BCE a refuzat să comenteze informațiile.
Dobânzile plătite de Spania și Italia pentru a atrage finanțare din piețe au crescut în ultimul an la cote alarmante, apropiindu-se și chiar depășind uneori pragul psihologic de 7%, la care Grecia, Irlanda și Portugalia au solicitat programe de finanțare externă de la UE și FMI.
În prezent, randamentul obligațiunilor spaniole cu maturitatea la 10 ani a scăzut la 6,44%, iar Italia se împrumută la mai puțin de 6%, scăderi datorate speculațiilor din piață privind o posibilă intervenție decisivă a BCE.
Președintele BCE Mario Draghi a declarat la începutul lunii august că banca ar putea cumpăra obligațiuni spaniole și italiene în paralel cu Mecanismul European de Stabilitate pentru a reduce semnificativ dobânzile percepute de investitori celor două țări. Germania sprijină propunerile lui Draghi, notând că astfel de acțiuni trebuie însoțite de respectarea unor condiții stricte de către Roma și Madrid.