ZACUSCA DE VINETE poate reprezenta aperitivul ideal, deoarece este un preparat ușor. Datorită conținutului bogat de legume, zacusca stimulează digestia și asigură organismului nutrienții indispensabili.
Ca și mod de preparare, zacusca de vinete are o complexitate scăzută spre medie. Cu toate acestea, acest preparat necesită mult timp de preparare, deoarece ingredintul de bază: vinetele, trebuie să fie coapte.
Mai jos puteți găsi trei rețete de zacuscă de vinete.
REȚETA 1 – Zacuscă de vinete tradițională
Ingrediente:
â— 10 vinete mari,
â— 10 gogoșari,
â— 15 ardei grași,
â— 4 kilograme de roșii,
â— 1 kilograme de ceapă,
â— 500 de mililitri de ulei,
â— sare.
Mod de preparare:
Se coc vinetele, gogoșarii și ardeii. După aceea aceste legume se curăță și se lasă să se scurgă preț de câteva ore. Roșiile se pun la fiert. Se înlătură cotoarele și toate semințele de la ardei și gogoșari și se taie ca tăiețeii. Vinetele se toacă.
După aceea ceapa se curăță și se taie peștișor, iar apoi se pune la prăjit cu uleiul până începe să se înmoaie și a căpătat o aromă ușor aurie. Se adaugă vinetele tocate, gogoșarii și ardeii tăiați, precum și zeama de la cele 4 kg de roșii fierte. Se adaugă sare după gust. Se lasă întreg conținutul să se prăjească amestecând continuu cu lingură de lemn până scade tot bulionul.
Se umplu borcanele (numai trei sferturi), se acoperă cu celofan dublu, se leagă și se fierb în baie de apă timp de 25 minute din clipa când începe să clocotească apa. Zacusca de vinete tradițională se lasă să se răcească borcanele în apa în care au fiert, apoi se așează la loc uscat și răcoros.
Sursă: Culinar.ro
REȚETĂ 2 – Zacuscă de vinete cu morcovi
Ingrediente:
â— 1 vârf de piper negru,
â— 3 bucăți de morcovi de mărime medie,
â— 1 kilograme de vinete,
â— 1 ceașcă de ulei,
â— 5 ceape,
â— 1 linguriță de sare,
â— 1 kilogram de suc de roșii,
â— 500 de grame de ardei copți,
â— 3 foi de dafin.
Mod de preparare:
Vinetele și ardeii se coc se curata și se lasă la scurs. Cât timp vinetele și ardeii sunt lăsați la scurs putem se curăță ceapa și se toacă mărunt. Aceasta se pune la călit, după care adăugăm morcovul ras pe răzătoare și îl lăsăm un pic la călit. Se adaugă ardeii tocați mărunt. La scurt timp se adaugă și vinetele tocate și se lasă la foc mic să fiarbă în jur de 30 de minute, după care se adaugă sucul de roșii. Sarea și piperul se adaugă și ele după câteva minute. Se lasă pe foc întreaga compoziție până când scade sucul de roșii și rămâne deasupra un strat de ulei. Când este aproape gata se adaugă și foile de dafin.
Sursă: Culinar.ro
REȚEȚĂ 3 – Zacusca de vinete cu gogoșari
Ingrediente:
â— 3-4 kilograme de vinete,
â— 2 kilograme de gogoșari,
◠½ -1 kilograme de ceapă,
â— 3 kilograme de roșii
â— câteva foi de dafin
â— 1/2 linguriță de piper măcinat
â— 750 de mililitri de ulei
â— sare.
Mod de preparare:
Se coc vinetele, se lasă să se scurgă, se spală și se toacă, ca pentru salată. Apoi, se coc gogoșarii, se curăță și se taie în cuburi mici. Se trec roșiile prin separatorul de semințe, se lasă sucul să se decanteze și se folosește numai pulpa.
Apoi, se călește ceapa tocată în ulei. Când totul este pregătit, în cratița cu ceapa călită, se pune pireul de roșii, vinetele și gogoșarii și se amestecă ușor ca zacusca să nu se prindă de vas.
Când zacusca de vinete a scăzut bine, legumele s-au „topit”, se adaugă sare după gust și câteva foi de dafin. Apoi, se pune preparatul în borcane și se ține în cuptorul încălzit în prealabil sau se fierbe pe baia de aburi timp de 30 de minute.