Prima pagină » Sănătate » CURĂ DE SLĂBIRE. Lista nutrienților care accelerează procesul de scădere în greutate

CURĂ DE SLĂBIRE. Lista nutrienților care accelerează procesul de scădere în greutate

CURĂ DE SLĂBIRE. Lista nutrienților care accelerează procesul de scădere în greutate
De-a lungul anilor oamenii de știință au căutat un ingredient magic cu ajutorul căruia să putem slăbi fără a depune prea mult efort

De-a lungul anilor oamenii de știință au căutat un ingredient magic cu ajutorul căruia să putem slăbi fără a depune prea mult efort. Experții în nutriție, citați de site-ul Health Yahoo, au reușit să realizeze un top al principalilor 6 nutrienți care accelerează procesul de scădere în greutate.

În 2008, dr. Shalamar Sibley, de la Universitatea din Minnesota a rugat un grup de 38 de persoane obeze să urmeze o dietă restrictivă, bazată pe 750 de kilocalorii, timp de 11 săptămâni. O parte dintre voluntari urmau o cură de slăbire care avea un conținut ridicat în vitamina D, în timp ce ceilalți subiecți aveau un regim sărac în acest nutrient, notează Health Yahoo.

Rezultatele experimentului au arătat că deși participanțiii la studiu urmau o dietă care avea aceași densitate calorică, persoanele care au avut un regim bogat în vitamina D au reușit să slăbească cu aproape 70%mai mult, decât cei care țineau o cură săracă în acest nutrient.

Acesta este doar unul dintre studiile care au demonstrat importanța vitaminei D în dieta zilnică, mai ales atunci când vrem să scăpăm de kilogramele în plus. Specialiștii spun că această vitamină este stimulează arderile interne.

Calciul nu trebuie să lipsească nici el din dietă. Oamenii de știință afirmă că vitamina D este  mai eficientă atunci când este combinată cu calciu. Lactatele, în special iaurtul, reprezintă alimentele care abundă atât în calciu, cât și în vitamina D. Potrivit experților, calciul accelerează arderea grăsimilor din organism, stimulând astfel metabolismul.

O altă categorie de nutrieți care stimulează procesul de slăbire este cea a proteinelor. Nutriționiștii recomandă să optăm pentru proteine de înaltă calitate, în detrimentul celor de slabă calitate, mai ales dacă ne dorim să obținem rezultate într-un interval relativ scurt. De cele mai multe ori suntem tentați să renunțăm la carne atunci când începem o cură de slăbire. Specialiștii spun că e total greșit. Carnea reprezintă o sursă importantă de proteine de înaltă calitate. Medicii recomandă ca săptămânal să mâncăm carne de pui de cel mult trei ori, carne de vită și de miel o singură dată pe săptămână, iar de porc o dată la două săptămâni. Carnea de pește poate fi mâncată în fiecare zi, dacă bugetul ne permite acest lucru. Potrivit nutriționiștilor, marele avantaj al proteinelor din carne este că asigură senzația de sațietate pe o perioadă mai lungă de timp, spre deosebire de proteinele care provin din surse vegetale, printre care se numără ciupercile.  

Acizii grași Omega 3 reduc apetitul, ajutând laastfel scăderea în greutate. Acest nutrient este de mare ajutor mai ales persoanelor gurmande. Studiile din domeniu au demonstrat în repetate rânduri eficiența acestor acizi grași în lupta împotriva kilogramelor în plus. Peștele gras, printre care se numără somonul, tonul, heringul și sardinele, este o sursă bogată în acizi grași Omega 3.

Grăsimile monosaturate, cunoscute și sub numele de grăsimi „bune”, ajută organismul să slăbească. Experții spun că acest tip de grăsimi „topește” stratul adipos din organism, în special pe cel din jurul abdomenului. Acest tip de grăsimi se regăsesc în nuci și semințe (migdale, caju, nuci de Brazilia, alune, nuci de macademia, fistic, semințe de floarea soarelui), măsline, diferite tipuri de ulei (uleiul de măsline, de canola, de susan, de rapiță sau de alune) sau avocado. Potrivit experților, pe lânga faptul că grăsimile monosaturate ne ajută să obținem un abdomen plat, aceste grăsimi reglează nivelul de colesterol „rău” și reduc semnificativ riscul de boli de inimă, de obezitate sau de diabet. Ideal ar fi ca aceste grăsimi să se regăsească în alimentația zilnică.

Fierul asigură organismului energie. Pentru că reducerea numărului de kilocalorii ne face să ne simțim epuizați încă de la primele ore ale dimineții, specialiștii recomandă ca în perioada în care suntem la cură să mărim doza de fier. Doza zilnică recomandată este de 18 miligrame. La fiecare masă  e bine să alegi un aliment bogat în fier – vită, creveți, curcan, cereale.

O altă variantă Ia îndemână o reprezintă și suplimentele nutritive pe bază de fier. În plus, incuzând această categorie de nutrienți în dietă, vei reduce considerabil riscul apariției anemiei, afecțiune des întâlnită mai ales atunci când optăm pentru o dietă draconică.

Citește și