Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a anunțat, miercuri, că Biroul Politic al formațiunii și-a mandatat deputații să nu voteze solicitarea începerii urmăririi penale a fostului ministru Victor Paul Dobre, întrucât nu există motive întemeiate să se dea curs solicitării Parchetului.
„BPC a stabilit cu unanimitate de voturi să mandeteze deputații PNL să nu voteze solicitarea începerii urmăririi penale împotriva deputatului și fost ministru delegat pentru administrație Victor Paul Dobre. Analiza noastră a arătat că nu există motive întemeiate pentru ca deputații să dea curs acestei solicitări. Așadar nu vom vota această solicitare”, a anunțat Mihai Voicu.
El a mai spus că Biroul Politic al PNL i-a mandatat pe reprezentanții liberali din Comisia Juridică a Camerei Deputaților ca, în coordonare cu colegii din USL, să supună la vot în Comisia juridică o decizie prin care să solicite Parchetului General un răspuns, privind menținerea în continuare a aceastei solicitări.
„Spunem acest lucru luând în considerare decizia Curții Constituționale, care, în mai multe părți – aceea prin care confirmă rezultatul alegerilor, aceea prin care admite că un număr mai mic sau mai mare de cetățeni de fapt nu trebuiau să se regăsească în listele electorale, este vorba de persoanele decedate și de cetățenii cu domiciliul în străinătate, care în mod eronat apar pe listele electorale permanente – așadar Curtea, prin această decizie vine să justifice acele adrese incriminate prin care reprezentanții care le-au expediat își exprimau faptul că nu-și pot asuma acuratețea până la ultima persoană în listele electorale permanente”, a explicat purtătorul de cuvânt al PNL.
El e menționat că, în lumina noilor decizii, PNL dorește ca, instituțional, prin intermediul Comisiei Juridice din Camera Deputaților, să întrebe Parchetul General dacă își menține această cerere de începere a urmăririi penale.
„Ne dorim ca această adresă să fie transmisă în urma unei decizii a Comisiei Juridice și nu individual, de către un parlamentar, probabil că nu ar avea aceeași cădere un parlamentar să facă. Înainte de începerea dezbaterilor pe fond ale Comisiei, dar la prima ședință a Comisiei Juridice”, a mai spus Mihai Voicu.
El a menționat că pașii concreți vor fi deciși în grupurile parlamentare, în funcție de derularea evenimentelor. „Noi am exprimat doar opinia politică a grupului parlamentar, și anume că nu considerăm că sunt motive pentru a vota, într-un fel sau altul, solicitarea de începere a urmăririi penale. Vom discuta și în USL, cred că atmosfera este în același sens și în grupul parlamentar social-democrat. Până la urmă, avem aceleași argumente, este un subiect comun. Nu cred că în interiorul PSD va exista o altă poziție”, a mai spus Voicu.
Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a cerut Camerei Deputaților avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administrației Victor Paul Dobre care alături de secretarul de stat Ioan Căbulea au înaintat Curții Constituționale o adresă prin care precizau că MAI nu-și poate asuma numărul de alegători.
Biroul Permanent al Camerei Deputaților a stabilit, în 14 august, ca raportul Comisiei juridice în cazul Victor Paul Dobre să fie finalizat până în data de 10 septembrie, juriștii Camerei urmând să se reunească în ședință la 27 august.