Prima pagină » Economic » Majorarea accizelor și prăbușirea leului vor scumpi viața în 2013. La cât ar putea ajunge PREȚUL BENZINEI anul viitor

Majorarea accizelor și prăbușirea leului vor scumpi viața în 2013. La cât ar putea ajunge PREȚUL BENZINEI anul viitor

TOȚI vom fi LOVIȚI. Află aici dacă va mai rentabil să ai mașină pe benzină sau motorină

Majorarea accizelor și creșterea cursului leu/euro ar putea duce la un nou val de scumpiri anul viitor în cazul în care companiile petroliere, cele din industria tutunului și cele din industria băuturilor alcoolice vor hotărî să transfere costurile suplimentare în prețul benzinei, al țigaretelor, respectiv al băuturilor alcoolice.

Pentru un plin de motorină, un șofer ar putea fi nevoit să scoată din buzunar chiar și cu 6 lei în plus începând din 2013, reiese din calculele gândul.

În 2012, accizele percepute de stat pentru produsele petroliere au fost calculate la un curs de 4,3001 lei/euro. Cotația pe baza căreia s-a realizat conversia valutară a fost cea anunțată de Banca Centrală Europeană (BCE) în prima zi lucrătoare din octombrie 2011.

Anul acesta însă, cursul mediu la care se vor calcula accizele ajunge la 4,5 lei/euro până la sfârșitul anului, cu 4,6% mai mult decât cea luată în considerare anul trecut, potrivit estimărilor ZF. Guvernul și-a revizuit în creștere prognoza privind cursul mediu de schimb de la 4,21 lei/euro, la 4,45 lei/euro odată cu rectificarea bugetară aprobată în august.

Executivul a redus totodată estimările privind încasările din accize cu 918,6 milioane de lei (0,2% din PIB).

Cu cât ar putea crește prețul benzinei și al țigărilor

Prin urmare, dacă accizele la carburanți vor fi calculate anul viitor la un curs mediu de 4,5 lei/euro, iar companiile petroliere vor decide să amortizeze costurile suplimentare generate de diferența de curs prin majorarea prețurilor la carburanți, un litru de benzină ar putea costa cu 9 bani în plus la pompă, iar un litru de motorină s-ar scumpi cu circa 7 bani, reiese din calculele gândul.

Estimarea a ținut seama de faptul că în cazul benzinei cuantumul accizei din prețul final este de circa 28%, iar în cazul motorinei de 23%. Totodată, pentru realizarea calculelor s-a luat în considerare un tarif mediu de 6,15 lei/litru la benzină și un tarif de 6,1 lei/litru la motorină.

Scumpirea carburanților ar putea fi însă chiar mai însemnată dacă se ia în calcul și majorarea accizelor. Conform calendarului stabilit de executiv, nivelul accizelor pentru motorină va crește la 1 ianuarie de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă. Astfel, dacă și această scumpire va fi suportată de consumatori, șoferii vor trebui să scoată din buzunar cu 14 bani în plus pentru fiecare litru de motorină cumpărat.

În cazul țigaretelor, accizele vor fi majorate de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 țigarete la jumătatea anului viitor. Dacă luăm în calcul și diferența de curs, un pachet de țigarete care costă în prezent 13 lei ar putea ajunge să coste în iulie 2013 în jur de 13,2 lei, potrivit estimărilor gândul (11 bani din diferența de curs și 8,3 bani din majorarea accizelor).

Șoferii vor plăti mai mult pentru taxa auto

Avansul monedei europene în fața leului va reprezenta o povară și pentru șoferii care trebuie să achite taxa auto, taxă exprimată în euro.

Spre exemplu, proprietarul unui Opel Astra coupe din 2006, cu motor pe benzină, Euro 4, capacitate cilindrică de 1.590 cmc și emisii de 230 de g/km trebuie să scoată din buzunar echivalentul în lei a 728 de euro pentru a-și achita taxa de primă înmatriculare. La un curs mediu de 4,3 lei/euro, șoferul ar fi avut de plătit 3130 de lei. La un curs de 4,5 lei/euro, el va avea de plătit cu 150 de lei în plus.

Taxa auto a fost suspendată de guvernul Boc la începutul anului și ar putea fi introdusă din nou începând cu luna septembrie, însă cuantumul acesteia va fi mai redus și calculat în funcție de tipul de emsii, a explicat ministrul Mediului Rovana Plumb.

În luna ianuarie, executivul a decis ca taxa de primă vânzare a mașinilor înmatriculate înainte de 2007 să fie suspendată până la începutul anului viitor, urmând ca persoanele care au plătit deja această taxă să primească banii înapoi. Guvernul este obligat să restituie proprietarilor de autovehicule o sumă totală de 400 milioane euro, reprezentând taxa auto percepută ilegal de fostul Executiv, potrivit unei declarții făcute de premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Scenariul bancherilor: Un curs de 4,65 până la sfârșitul anului

Prognozele oficiale privind evoluția cursului leu/euro, care a atins la începutul lunii august un maxim istoric de 4,65 lei/euro, s-au înrăutățit încă de la jumătatea anului. Presiunile externe, dar și cele interne asupra cotațiilor leului i-au determinat pe specialiștii de la Comisia Națională de Prognoză (CNP) să revizuiască la începutul lunii iunie prognoza privind evoluția cursului. Dacă în ianuarie CNP estima un curs mediu de 4,26 lei/euro, șase luni mai târziu acesta a fost revizuit la 4,4 lei/euro.

Sursă date: Cursul oficial afișat de Banca Națională a României (BNR)

Prognoza analiștilor BCR, cea mai mare bancă locală din punct de vedere al activelor, este un curs de 4,55 lei/euro pentru finalul aces­tui an. Experții Raiffeisen estimează că până la sfârșitul anului cotația monedei naționale va ajunge la 4,65 lei/euro. Aceeași estimare este făcută și de analiștii ING Bank

Prăbușirea cursului pe fondul tensiunilor politice interne și a celor din spațiul european a însemnat rate mai mari pentru românii cu credite în euro. Astfel, dacă anul trecut, la o rată medie de 300 de euro un client avea de plătit la bancă în jur de 1.260 de lei, în ultima lună, rata s-ar fi majorat cu circa 75 de lei. Pentru anul 2013, CNP anticipa la jumătatea anului un curs mediu de schimb de 4,37 lei/euro.

La ce alte scumpiri ne putem aștepta în 2013

Prețul gazelor naturale livrate populației va crește cu 10% anul viitor și în 2014, urmând ca în perioada 2015-2018 să urce cu 12% anual, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, măsură convenită de autoritățile române cu FMI în cadrul acordului preventiv încheiat în 2011. Șeful delegației FMI, Erik der Vrijer, a anunțat la sfârșitul ultimei misiuni de evaluare din România noi scumpiri care urmează să fie operate luna septembrie. Prețul gazelor va fi majorat cu 5% pentru consumatorii casnici și cu 10% pentru companii. Măsura nu apare în calendarul de creștere a prețurilor publicat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), calendar care nu prevedea alte majorări de tarife la energie pentru anul 2012. Prețurile la energie electrică și gaze pot fi modificate doar cu acordul ANRE.

Eliminarea tarifelor reglementate la energie ar putea duce la noi scumpiri în alte sectoare. Metrorex, spre exemplu, a majorat la începutul lunii tarifele de călătorie cu metroul. Compania a motivat decizia prin nevoia unor ajustări pentru echilibrarea bugetului de venituri și cheltuieli al companiei. În comunicatul oficial se mai menționa că „prin comparație cu alte administrații de metrou, prețul actual la călătoria cu metroul din București este de circa 40 de euro cenți față de alte administrații de metrou în care prețul cel mai scăzut la călătoria cu metroul este peste un euro/călătorie (exemplu: Budapesta – 1,14 euro, Roma – 1,5 euro, Madrid – 1.5 euro, Berlin – 3,10 euro, Londra – 2,53 euro)”.

Totodată, majorarea prețului la combustibil și energie electrică ar putea însemna noi scumpiri la biletele de tren. Într-un interviu acordat recent, directorul general CFR Călători, Ștefan Roșeanu, a declarat pentu gândul că „întotdeauna majorările de prețuri la capitolul energie și combustibili fosili au un impact negativ, deci ne cresc costurile. Peste 25% din costurile noastre sunt numai pe acest capitol”. Cu toate acestea, Roșeanu susține că „nu căutăm să mărim prețurile la bilete, căutăm să atragem mai mulți călători în tren. Ceea ce ne interesează pe noi este să aducem cât mai mulți bani printr-o creștere a bazei de plătitori la CFR Călători, nu să le punem mai mari taxe”.

Citește și